„Klubrádió
Vény nélkül

Személyre szabott terápia daganatos betegeknek

13/04/2020 19:08

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Magyar rákkutatók nyerték el a Magyar Innovációs Alapítvány 2019. évi Informatikai Innovációs Díját. A fejlesztésük a rákkutatásban nyújthat nagy segytséget.

2020. április 06. Vény nélkül (2020. április 06., hétfő 14:00)
19:26
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
Az Oncompass Medicine magyar rákkutatói által kifejlesztett Realtime Oncology Treatment Calculator TM nevű onkológiai szoftverrendszer 2020. március 27-én, pénteken elnyerte a Magyar Innovációs Alapítvány 2019. évi Informatikai Innovációs Díját. Ez lényegében egy döntéstámogató szoftver, ami a daganatos betegek személyre szabott terápiájának kiválasztását teszi lehetővé.

dr. Peták István
 
dr. Peták István
 

Dr. Peták István, rákkutató, molekuláris farmakológus, az Oncompass Medicine egyik orvos alapítója és tudományos igazgatója elmondta, ez egy olyan orvosi eszköz, ami abban segíti az orvos döntését, hogy a daganatos beteg számára mindig a legjobb célzott terápiát tudja kiválasztani. Ma már több mint 100 célzott- és immunterápia van forgalomban, és gyakorlatilag havonta jön ki újabb terápiás lehetőség, illetve további 1000 van klinikai vizsgálatban. Ezek közül kell minden daganatos beteg számára kiválasztani, hogy éppen melyik lenne a legindokoltabb. A kiválasztás nagyon összetett folyamat, a döntésnél rengeteg dolgot figyelembe kell venni.

Ez a szoftver egy olyan mesterséges intelligencia, amelynek algoritmusait orvosok és kutató biológusok írták és fejlesztették 5 év alatt. A gép abban hatalmas segítség, hogy a 26 ezer tudományos bizonyítékon alapuló információ, amit beépítettek a gépbe, az most 20 ezred másodperc alatt fut le, és így tudják biztosítani, hogy minden daganatos beteg számára, az adott daganat adott génhibájára a jelenlegi tudásunk szerinti legindokoltabb kezelést tudják felajánlani a kezelést végző orvosoknak.

Nagyon fontos feltétele a módszernek, hogy ismert legyen a daganatban lévő gének hibája, amihez molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra van szükség. Ilyen vizsgálatokat egyre több laboratóriumban végeznek. Ha ez megvan, akkor már csak az eredményeket kell betáplálni a rendszerbe, tehát a konkrét mutáció típusát, hogy konkrétan melyik nukleotid, illetve melyik aminosav cserélődött le az adott daganatot potenciálisan okozó onkogénben, tumorszupresszor génben. Ugyan a 600 gén hatmillió mutációja mindegyikére még nincs gyógyszerünk, de jó hír, hogy a mutációk eloszlása nem egyenletes, és gyakorlatilag a jelenleg elérhető 100 célzott gyógyszerrel például a tüdődaganatos betegek esetében, a betegek felének már rendelkezésre áll törzskönyvezett, célzott gyógyszer. Gyorsan haladunk, de még hosszú az út, mire minden betegnek olyan gyógyszert tudunk találni, ami biztosan hatékony.

A szoftvert tavaly már több mint 1000 beteg esetében használták molekuláris diagnosztikai eredmények kiértékelésére, 26 onkológiai centrummal van együttműködési kapcsolatuk Magyarországon, illetve külföldi klinikákkal is kapcsolatban vannak.

Mi a helyzet áttét esetén? Ahogy létrejönnek az áttétek, újabb és újabb mutációk jönnek létre a daganatsejtekben, ezért sokáig féltek attól, hogy ezekben az esetekben a célzott gyógyszerek nem lesznek megfelelőek, de szerencsére a tapasztalat az, hogy akár ezzel a szoftverrel is jól tudják kiválasztani, hogy a sok mutáció közül melyik az, amelyik a kiindulópont volt, ami alapvetően felelős volt az egész betegség kialakulásáért, az arra adott megfelelő gyógyszer pedig az összes áttét esetén hatásos lehet.

A koronavírus-járvány kapcsán Peták István elmondta, hogy a konzultációt és a kiértékelést online tudják végezni, a felhőben elérhető a szoftver, így a munkatársak folyamatosan tudják használni az eredmények kiértékelésére, illetve a terápiás stratégiát az onkológus kezelőorvossal közösen online is ki tudják dolgozni. A daganatos betegek folyamatos ellátását a járvány idején is biztosítani kell, ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy ne forduljon elő az, hogy a daganatos betegnek hátránya származik abból, hogy pont most lett beteg. Ebben is a digitális egészségügyi forradalom tud segíteni, hogy a betegeknek minél kevesebbet kelljen utazniuk. Például az egész precíziós onkológiai eljáráshoz nem kell a beteg jelenléte, az orvosa mégis hozzájut ahhoz az információhoz, hogy mekkora eséllyel tudna alkalmazni célzott kezelést, ami az esetek nagy részében tabletta formájában biztosítható, és nem kell hozzá gyakori kórházi jelenlét. Ha jól élünk most ezekkel a technológiai lehetőségekkel, akkor meg tudjuk védeni a daganatos betegeket a mostani körülmények között is - tette hozzá a rákkutató.

Vény nélkül
2020. április 6. hétfő 14:00
Szerkesztű-műsorvezető: Lay Viktória