„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Embertelen a Kásler-terv

20/04/2020 17:31

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos szerint hazugság, hogy csak kényelmetlenség lenne a betegek tömeges hazaküldése – amit Kásler-tervnek vagy kórházkisörpésnek nevezett –, ebből emberi tragédiák lehetnek szerinte. 

2020. április 20. Reggeli gyors-részlet (2020.04.20. Hadházy Ákos)
09:36
00:00

Nagyon sok kórházi ágyat szabadítottak fel a koronavírus-járvány miatt, sokkal többet, mint amennyit a szakemberek nagy része szükségesnek tartott, és a hírek szerint olyan embereket is hazaküldtek, akik kórházi ellátásra szorulnak, most a hozzátartozóiknak kell valahogy megküzdeniük a problémával. 

Erről kérdeztük Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt, szerinte Kásler-tervnek vagy kórházkisöprésnek lehet nevezni ezt az érthetetlen intézkedést. Egy meg nem nevezett szakértő véleményére hivatkozva azt mondta: még a kommunizmusban is voltak tervek arra, hogy háborús helyzetben miként lássák el azokat a betegeket, akik amúgy kórházban vannak. Itt pedig gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra szóltak a kórházaknak, hogy a betegek felét küldjék haza, és tragikus példákat lehet olvasni ezekről az emberekről.

Arra szerettek volna valamennyi lehetőséget adni egy autós demonstrációval a budai Vár alatt, a Clark Ádám téren, hogy ezt ne tűrjék némán az emberek. Ezzel üzentek is a miniszterelnöknek, akinek ott az erkélye, és Áder János köztársasági elnöknek, aki ott lakik – tette hozzá. Műsorvezetőnk felvetette, hogy Izraelben a két méteres távolságot tartva tüntettek kétezren Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen, Hadházy Ákos szerint azonban ez most még aggályos lenne.

Fontosnak tartja, hogy lehet nyomást gyakorolni a kormányra, legutóbb az iskolák bezárásánál sikerült elérni, hogy bár reggel a miniszterelnök még a tanárokat „fenyegette”, este viszont be kellett jelentenie, hogy átállnak a digitális oktatásra, olyan sokan tiltakoztak.

Hozzátette: dokumentálni kell azok esetét, akiket hazaküldtek, és segíteni is kell őket. Hazugságnak nevezte, hogy ez csak kényelmetlenség – erről beszélt a miniszterelnök és Müller Cecília tiszti főorvos is –, szerinte ezek emberi tragédiák, nagy szenvedéssel járhatnak, például akkor, ha valakit krónikus vese- vagy májelégtelenséggel egyszerűen letesznek otthon.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Reggeli gyors
2020.04.20., hétfő 08:20
Műsorvezető: Szénási Sándor