„Klubrádió
Esti gyors

Kökény Mihály: Őszintén kellene beszélni

16/04/2020 13:23

| Szerző: Klubrádió

A nyilvánosságra került adatokból nem olvasható ki, hogy 36.000 kórházi ágyat kellene felszabadítani a koronavírus-fertőzöttek számára.

2020. április 15. Esti gyors - részlet 20.04.15. Kökény Mihály
07:15
00:00

A hivatalos közlés szerint 1.600 igazolt fertőzött beteg van Magyarországon. Közülük körülbelül 300-an szorulhatnak kórházi ellátásra, ezen belül is még kevesebben intenzív osztályon történő ápolásra. A kormány mégis 36.000 ágy biztosítására kötelezte az intézményeket, rohamtempóban, „tisztáldozatok” árán – mondja Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter. Orbán Viktor annyi lélegeztető gépről beszélt, amennyinek a beszerzése túlzásnak nevezhető.

A volt miniszter szerint arról lehet szó, hogy szembesülni kellett a kormányzatnak az eddig is ismert ténnyel: kevés az orvos, kevés az ápoló. Sokan túl vannak már az ötvenedik életévükön, sőt a hatvanötödiken is. Háziorvosokat ilyen okokból vontak vissza a "frontvonalból". Megpróbálják nagyobbnak feltüntetni a vírus okozta bajt, mint amilyen, feltehetően azért, hogy elfedjék a valódi problémát.

Kökény Mihály azt mondta az Esti gyors című műsorunkban, hogy őszintén, korrekt módon kellene kommunikálnia a kormánynak. Amíg nem ezt teszi, addig nehéz lesz elvárni az állampolgároktól a jogkövető magatartást, az együttműködést. Olyan betegeket kell otthon ápolniuk sokaknak, akiknek tényleg kórházban lenne a helyük. A hozzátartozók, családtagok erre nincsenek felkészülve.

A járvány jelenlegi állásáról nehéz most az információk hiánya miatt bármit is mondani. Úgy tűnik, hogy a csoportos fertőzés fázisában vagyunk, ám a lecsengése még nehezen prognosztizálható.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Esti gyors
2020.04.15. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor