„Klubrádió
Reggeli gyors

Felcsuti Péter: A földbe áll a gazdaság

16/04/2020 07:46

| Szerző: Klubrádió

Drámai képet festett a vírus okozta válságról a bankszövetség korábbi elnöke. Embertelen intézkedésekről, szociális katasztrófáról beszélt.

2020. április 14. Reggeli gyors - részlet 20.04.14. Felcsuti Péter
08:31
00:00

Most lett volna itt az igazság pillanata, most derülhetett volna ki, hogy Orbán Viktor mi ért a „munkaalapú társadalom” kifejezés alatt, amit oly gyakran használ. Józan ésszel belegondolva, ennek azt kellene jelentenie, hogy a munkavállalókat kell támogatni. Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség korábbi elnöke azonban úgy látja, hogy a gazdasági mentőcsomag pontosan ezeken az embereken nem segít.

A közgazdász szerint százezrek veszítik el a munkájukat, de akár milliós nagyságrendről is beszélhetünk. Nem kétséges, hogy a gazdaság egyszerűen a földbe áll. Akik hirtelen jövedelem nélkül maradnak, azoknak azonnali segélyre lenne szükségük, különben szó szerint éhezni fognak. Ugyanakkor a kormány intézkedéseiben nyoma sincs a szolidaritásnak, de még a kommunikációjában sem. Az kevés, hogy majd 6, vagy 9 hónap múlva teremtenek munkahelyeket.

A miniszterelnök egyes kijelentései már a paranoiába hajlanak, például azok, amelyekkel azt sugallja, hogy az ország külföldi spekulánsok markába kerülhet. Ez egy dologra jó, arra, hogy elbolondítson egy fél országot.

Hogy csak a közeli államokat nézzük: Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban már léptek a kormányok, gondoskodtak a jövedelempótlásról. Magyarország kezd ebben is egyedül maradni, a maga sajátos gazdaságpolitikájával.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.04.14. 06:00
Műsorvezető: Dési János