„Köszönjük,
Reggeli gyors/Reggeli személy

A kormány nem látja a "kiutat"

29/05/2019 13:31

| Szerző: Klubrádió

Felcsuti Péter: az állam mindent mindent támogat, ami az övé, a saját cigányokat, a saját szociális programjait, de semmit, ami nem az övé.

2019. május 29. Reggeli személy 19.05.29. Felcsuti Péter
43:21
00:00

Civilek, köztük tehetős emberek kezdtek hozzá egy programhoz tíz évvel ezelőtt, hogy a mélyszegénységben élőkért tegyenek valamit. Klasszikus munkahelyteremtésre gondoltak, nem feketemunkára, hanem olyanra, ahol az adókat, járulékokat tisztességesen befizetik, és amely tartós, fenntartható jövedelmet biztosít a programban részt vevőknek. Az ötletgazdák között volt Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség egykori elnöke.

Ő mondta el a Reggeli gyorsban, hogy hasonló kezdeményezései voltak, vannak az államnak is, de azok nagyjából annyiban merülnek ki, hogy az embereket beíratják egy gyorstalpaló tanfolyamra, aztán magukra hagyják őket, hogy boldoguljanak a piacon, ahogy tudnak. Ez nagyon kevesek számára jelent megoldást.

Azoknak, akik már több generáció óta élnek mélyszegénységben, másra van szükségük, folyamatos támogatásra. A kezdeti lökéshez is kell egy év, vagy hosszabb idő, az emberek visszavezetéséhez a munkába pedig sok türelem és empátia. Ezért lassú és költséges a Kiútprogram.

A terepmunkások folyamatosan jelen vannak a falvakban, jellemzően mezőgazdasági munkára tanítják meg az embereket, például uborka termesztésére. A következő lépés az lehet, hogy az illető elmenjen a konzervgyárba dolgozni, ehhez viszont már nem csak a technológiát kell megtanulnia, hanem a mentalitást, bizonyos érzelmek féken tartását is. Ezért van szükség a folyamatos mentorálásra. Évente körülbelül nyolcvan családdal tudnak foglalkozni a program keretében, és az külön öröm, ha néhány család tovább tud lépni.

Felcsuti Péter szerint ennél a számnál egyelőre nem tudnak tovább lépni. A kormány ugyanis a tíz év alatt felhalmozott tudást nem kívánja hasznosítani, pedig a Kiútprogram nemzetközi reputációja kiváló, neves szakemberek tartanak előadásokat és közölnek publikációkat róla. Azonban ugyanazzal a jelenséggel találkoznak, mint már területeken az országban: az állam mindenkit támogat, aki a saját kutyájának „gyermeke”, a saját cigányokat, a saját szociális programjait, mindent, ami övé, és semmit, ami nem az övé. Egy sor civil szervezet, amelyik nem áll közel az államhoz, mintha nem is létezne.

A bankszövetség volt elnöke még egy nehézségről beszélt. Sokan úgy ítélik meg a programot, hogy jön a fehér ember és gyöngyöket osztogat. Rettenetes nehéz azt a társadalmi különbséget, ami a mélyszegénységben élők és a Kiútprogram megálmodói és támogatói között van. Talán ezért sem sikerült még kiterjeszteni a programot és még több támogatót szerezni.

Pikó András interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.