„Klubrádió
Reggeli gyors

Csökkent a szegénység, de ez a legelesettebbeket nem érinti

10/05/2019 14:30

| Szerző: Klubrádió

Egyre kevesebb a szegény polgár az Európai Unióban, Magyarországon is sokat javultak az adatok, ám Bass László, az ELTE tanára szerint ez azoknak a helyzetén nem változtat, akik igazán nyomorúságos körülmények között élnek.

2019. május 10. Reggeli gyors / részlet, interjú Bass Lászlóval (19.05.10.)
09:25
00:00
Az Eurostat adatairól kérdeztük a szociális munka tanszék oktatóját; az unió statisztikai hivatalának tájékoztatása szerint az úgynevezett súlyos anyagi deprivációban élők aránya az EU-ban egy év alatt 0,4 százalékponttal csökkent, 6,2 százalék volt. A legnagyobb csökkenést Bulgáriában (9,1 százalékponttal 20,9 százalékra), Görögországban (4,4 százalékponttal 16,7 százalékra) és Magyarországon (4,4 százalékponttal 10,1 százalékra) mérték.

Bass László elmondta: a súlyos anyagi depriváció azt jelenti, hogy valaki az alapvető anyagi javak 9 tételéből legalább 4-gyel nem rendelkezik. Ezek között olyan tételeket találunk, mint a számlák rendszeres fizetése, a lakás fűtése, a megfelelő étkezés biztosítása, vagy akár egy nyaralás lehetősége. A kategóriák némelyike elavultnak is számít, hiszen például telefonja már szinte mindenkinek van, az nem mutat semmit -  tette hozzá.

 
 Súlyos anyagi depriváció mértéke az Európai Unióban (forrás: Eurostat)
 


Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a statisztikákban szinte csodák látszanak, nagyot javulni azok tudnak, akiknek van honnan. Részletezte: a 28 európai uniós ország rangsorában alig mozdult Magyarország, a deprivációban a 2008-as válság előtt a 24. volt, most a 23., a lakhatási költségek fizetésében a válság előtt és most, a rezsicsökkentés után is 24.-ek vagyunk. Négyszázezer ember él olyan lakásban, amelyben nincs mellékhelyiség, ez sem változott érdemben. Szerinte tehát egész Európában van javulás, Magyarország nagyjából ott tart, ahol volt, az utolsó 3-4-5 ország között.

Azt mondta: az átlagokban van emelkedés, de ezek úgy nőnek nagyot, hogy a társadalom közepének helyzete javul, viszont a legszegényebb egymillió ember körülményei semmit nem változtak hosszú évek óta: közéjük tartoznak a mukanélküliek és a közfoglalkoztatottak.

Regionális különbségeket tekintve Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön, Baranyában a legrosszabb a helyzet. Külön kiemelte, hogy a gyerekszegénység országos átlaga 10 százalék körül van, míg ugyanez Észak-Magyarországon 50 százalék. Kettészakadt az ország, vannak régiók, ahol nem változik semmi; azokat az embereket, akik igazán nyomorúságos körülmények között élnek, ezek a változások nem érintik – mondta Bass László.

(Címlapi kép: MTI, fotó: Marjai János)

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. május 10., péntek 8.35
Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert és Pikó András