„Klubrádió
Reggeli gyors

Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét nyerték a jogvédők

10/05/2019 11:48

| Szerző: Klubrádió

Az önkormányzat a jogerős ítélet szerint is megsértette a miskolci romák emberi méltóságát, jogát az egyenlő bánásmódhoz a szegénytelepeken folytatott razziákkal és elüldözésüket szolgáló intézkedésekkel – erről beszélt a Klubrádióban Jovánovics Eszter, a TASZ munkatársa.

2019. május 10. Reggeli gyors / részlet, interjú Jovánovics Eszterrel (19.05.10.)
07:19
00:00
Nem volt még olyan kiterjedt és annyira sok embert érintő antidiszkriminációs ítélet Magyarországon, mint a miskolci romák ügyében csütörtökön hozott jogerős bírósági döntés.

A Debreceni Ítélőtábla kimondta, hogy a társadalmi feszültségeket az állam, illetve egy önkormányzat csak jogállami eszközökkel kezelhet. A miskolci roma lakosság megkülönböztetésére és megfélemlítésére irányuló önkormányzati eseménysor súlyosan jogsértő és felróható volt. Az ítélőtábla ezzel helybenhagyta a tavaly decemberi elsőfokú ítéletet.

A pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodával (NEKI) együtt indította a miskolci önkormányzat ellen három évvel ezelőtt.

Jovánovics Eszter,  a TASZ projektvezetője a Reggeli gyorsban elmondta, még az első fokon eljáró bíróság fogalmazta meg, hogy ez az eddigi legnagyobb antidiszkriminációs ítélet Magyarországon. Ennek magyarázata, hogy a döntés Miskolc egész városára vonatkozik, és közvetlenül több ezer embert érint.

Tüntetés Miskolcon a roma telepek felszámolásáról szóló
Résztvevők piros lapokkal a kezükben a roma önkormányzat miskolci demonstrációján 2014. június 25-én. A demonstrálók a telepek felszámolásáról szóló helyi rendelet visszavonását követelték. MTI Fotó/Vajda János
 


A jogvédő szerint Kriza Ákos fideszes miskolci polgármester gyakran „semmibe veszi” a jogi fórumok döntéseit, már magára a perre is azért volt szükség, mert ugyan az ombudsman korábban kimondta, hogy jogellenesek a romákkal szembeni intézkedések, azok jó ideig mégis folytatódtak.

Ugyanakkor a perben kiderült, hogy mára abbamaradtak a cigányellenes intézkedések – közölte Jovánovics Eszter. Bár a helyi választópolgároknak az önkormányzat továbbra is azt kommunikálja, hogy a cél a cigányok elüldözése, a TASZ ma mégis azt látja, hogy van hatása a jogi eljárásoknak. Most ez azért is különösen fontos, mert nemsokára jönnek az önkormányzati választások, és pont ekkor szoktak „felpörögni” a cigányellenes intézkedések.

A jogász kiemelte, mivel a pert nem az egyes érintett romák nevében indították, kártérítést nem kapnak az érintettek, a bíróság viszont kiszabott egy bírságot, amelyet a szegregátumok fejlesztésére kell fordítani.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019. május 10., péntek 7.45
Műsorvezető: Pálinkás-Szűcs Róbert és Pikó András