„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

A romáknál 25 évvel hamarabb megjelent a NER

9/05/2019 11:44

| Szerző: Klubrádió

A romák hamarabb szembesültek egy autokratikus, elnyomó, kisajátító rendszerrel, mint a többségi társadalom; a kisebbségi önkormányzatok működése miatt kimozdíthatatlan helyzetbe került például Farkas Flórián – mondta Kóczé Angéla szociológus.

2019. május 09. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. május 9., csütörtök 09:00)
38:13
00:00
Műsorvezetők: Pikó András, Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Rózsa Péter

A kisebbségi önkormányzatok nem működnek, nem hatékonyak – mondta Kóczé Angéla, aki a CEU oktatója is, a Reggeli személyben. Felidézte, hogy a rendszerváltás környékén kezdett kialakulni a hivatalos romapolitika. 1993-ban hagyták jóvá a kisebbségi törvényt, és voltak, akik már akkor megmondták, hogy „egypártrendszert hozott létre”, kimozdíthatatlan helyzetbe került például Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat korábbi elnöke, fideszes parlamenti képviselő.

Ezért – folytatta – a romák hamarabb szembesültek egy elnyomó, kisajátító rendszerrel, mint a többségi társadalom. Mindez függő viszonyt alakít ki a helyi önkormányzatok és a kisebbségi önkormányzatok között, és olyan feladatokra várnak el megoldást utóbbiaktól, amelyeket nem nekik kellene kezelniük, például a roma oktatási helyzetet vagy a szociális problémákat. Ők a kisebbségi jogok gyakorlására, a kulturális élet fellendítésére hivatottak.

Az emberi jogi szakértő szerint a kialakult helyzetben a többségi társadalom is hibás, mert olyan struktúrákat, jogi eszközöket hoz létre, amelyek hátrányba helyezik az adott csoportot, ebben az esetben a romákat. Elfogadott konszenzussá vált, hogy a romák kevesebbre méltók, „alacsonyabb rendűek” - tette hozzá.

 
 A Központi Statisztikai Hivatal felmérése a munkaerőpiaci helyzetről (2014-18).
 

Kiemelte: az a társadalmi mobilizáció, amely a '80-as években biztosított volt, most teljesen visszafordult, sőt, ellen-ösztönzőket épít be az állam, hogy a romák maradjanak ott, ahol vannak. Bűnnek nevezte, hogy 16 évre vitték le a tankötelezettség felső korhatárát, sőt, ezt meg is erősítik azzal, hogy ha egy 16 éves munkanélküli lesz, és elmegy közmunkába, akkor azonnal kap 52 ezer forintot.

Kóczé Angéla azt mondta: intézményesült diszkrimináló, hogy 16 évesen legyen valaki inkább közmunkás, ha pedig mégis tanulni szeretne, akkor legfeljebb szakiskolai ösztöndíjat ad az állam. A közmunkaprogram segít, ha valahol nincs más lehetőség, nincs mit enni, de bebetonozza az embereket a társadalom alsó szintjén, egy csapda, amely lezárja az illető iskolai pályafutását - jelentette ki.

Míg Kádár élt ...

Az államszocializmusban nem kisebbségi, hanem szegénységi kérdésként kezelték a romák ügyét. Egy 1961-ben született párthatározat a cigányokat a társadalom egyik legszegényebb rétegeként jelenítette meg, nem tért ki arra, hogy kisebbségiek – közölte Kóczé Angéla.

Szegregált oktatás így kimondottan nem volt, együtt tanultak romák és nem romák, de mindenki „tudta a helyét” a társadalomban, viszont volt egyfajta mobilizációs lehetőség – közölte. Ugyanakkor jelezte azt is, hogy teljesen más volt a gazdasági rendszer, a nehézipar, az útépítő vállalatok miatt rengeteg segédmunkásra volt szükség.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors / Reggeli személy
2019. május 9., 9.00
Műsorvezető: Rózsa Péter

 

 

 

A beszélgetést YouTube-csatornánkon is elérheti. Feliratkozott már?

FELIRATKOZOM: