„Klubrádió

Szegényház - Csak a plakátokon élünk jól

17/12/2018 14:37

| Szerző: Klubrádió

Miközben plakátokon azt sulykolja a kormány, hogy jól élünk, a számok mást mutatnak. Az Eurostat jelentése szerint az uniós lista végén kullogunk.

2018. december 17. Bod Péter Ákos az Eurostat jelentéséről
00:00
00:00

Az egy főre jutó fogyasztást nézve csak Bulgária áll Magyarország mögött, a bruttó hazai termék (GDP) pedig csak két országban alacsonyabb. Az európai statisztika hivatal adatait Bod Péter Ákos segített értékelni a Reggeli Gyorsban. A közgazdász elmondta, hogy a a fogyasztás, tehát a tényleges vásárlás mellett a hitelfelvételt is figyelembe kell venni. Például Romániában, ahol túlfűtött a gazdaság sokan élnek a kölcsön lehetőségével, talán ezért is járnak Magyarország előtt.

A hazai 5 százalékos növekedési adat, ami kimondottan jónak mondható, ugyancsak csalóka, hiszen egyrészt csupán egy negyedéves mutató, másrészt pedig egy gazdasági ciklus csúcsán vagyunk, vagyis innen már nem vezet felfelé út. A Magyar Nemzeti Bank tudatosan alacsonyan tartja a kamatokat, az államháztartási hiány viszont magas. Bod Péter Ákos szerint csupán a kormányzati szöveg dinamikus, a növekedés nem. Az áfa, amit a szegények adójának is neveznek, irdatlanul magas.

További probléma, hogy csupán a társadalom felső ötöde gazdagszik, négyötöde nem. A középosztály szétszakad, az alsó felének esélye sincs arra, hogy előre lépjen.

Szénási Sándort interjúját a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay