„Klubrádió
Esti gyors

Eléggé segíti a kormány a munkájukat elveszítőket? Csillag István: Nem

15/04/2020 22:55

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus-járvány miatt kialakuló gazdasági és szociális válságban a hajléktalanokra, a romákra, a szegényekre, az idős szegényekre „egyáltalán nem gondol” a kormány Csillag István közgazdász, volt miniszter szerint.

2020. április 15. Esti gyors / részlet, Csillag István (20.04.15.)
07:13
00:00

Arról kérdeztük Csillag István közgazdászt, volt minisztert, hogy a gazdasági mellett kiterjedő szociális válsággal, a munkanélküliség hirtelen és gyors növekedésével, a szegények további szegényedésével szerinte törődik-e a kormány? Úgy fogalmazott, ha egy szóval kellene válaszolnia, azt mondaná: nem. Először is szerinte a 90 napos munkanélküli segély alkalmatlan a helyzet kezelésére, mert aki elveszíti a munkáját, annak „várhatóan 90 után se lesz”. Azoknak, akiknek eddig is csak időszakosan volt állása, mert a vendéglátásban „nem arról híresek”, hogy bejelentik az embereket, hanem 2-3-4 órás munkaviszonyok vannak, nincs megtakarításuk és most nincs jövedelmük sem. Aztán vannak azok, akiknek nem is volt munkájuk, és most kéregetni vagy például fát felvágni, bevásárlással segíteni se tudnak (a korlátozások miatt). Ők az éhezés küszöbére is kerülhetnek.

A hajléktalanokra, a romákra, a szegényekre, az idős szegényekre „egyáltalán nem gondol” a kormány Csillag István szerint. Még a vállalkozókról is azt nyilatkozta a képviselőjük, Parragh László, hogy nem tudnak velük mit kezdeni, annyian mennek tönkre. Úgy fogalmazott: ez a kormány nem tipikusan arra van kitalálva, hogy a saját körein, „a palotát vásárló Tiborczokon kívül” bárkinek segítsen.

A volt gazdasági minisztert kérdeztük arról is, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020–2021-es világgazdasági prognózisának kedden publikált előzetese alapján Magyarországon 2020-ban 3,1 százalékos gazdasági visszaesés várható, ami Európában meglepően jó adatnak tűnik. Azt mondta: ez az IMF-nél is egy kedvező forgatókönyv alapján kiadott becslés, a szervezet szerint akkor lehetnek ilyen adatok, ha az év második felétől feloldják a korlátozásokat, visszatérnek a munkába az emberek, tehát magához tér a gazdaság a jelenlegi dermedt állapotból. De ha ez nem következik be, akkor az IMF is 8-10 százalékos visszaeséssel számol – tette hozzá.

(Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi)

Esti gyors
2020. április 15., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor