„Klubrádió
Esti gyors

Kuncze: A legrosszabb irány, hogy a kormány az önkormányzatokon akar spórolni

9/04/2020 21:04

| Szerző: Klubrádió

Lehet, hogy az önkormányzatok a lehetőségeiknél többet vállalnak a koronavírus-járvány okozta válság idején, de mit kellene mondaniuk, ha éhező polgárokkal találkoznak, hogy „bocs, öreg, de nem akarok túlterjeszkedni, úgyhogy haljál éhen”? – tette fel a kérdést Kuncze Gábor volt belügyminiszter. Szerinte a kormány által bejelentett két elvonással az önkormányzatok jövő évi gazdálkodása is veszélybe kerülhet.

2020. április 09. Esti gyors / részlet, Kuncze Gábor (20.04.09.)
07:12
00:00

Az ingyenes parkolás bevezetése, a gépjárműadó elvonása mind abba az irányba mutat, hogy a kormány a lehető legkisebbre szorítaná az önkormányzatok gazdasági mozgásterét. Kuncze Gábor volt belügyminisztert azért is kérdeztük, mert a belügyhöz tartoznak az önkormányzatok. 

Közölte: két részre bontaná a kérdést, mert először is van most egy helyzet, amelyben emberek veszítik el a munkájukat, nyugdíjasok kerülnek lehetetlen körülmények közé, és akik ezt pontosan ismerik, azok az önkormányzatok, és ők vannak a legjobb helyzetben ahhoz, hogy gyors segítséget tudjanak nyújtani. Ehhez általában saját szabad forrásokkal nem rendelkeznek, mert a 2011-13-as döntések így alakították át a rendszert. Ezzel együtt is az önkormányzatok megpróbálnak a szűkös lehetőségeikhez képest mindent megtenni a károk enyhítéséért, a VIII. kerületben például főznek az embereknek. Ha ezeket a nagyon pici forrásokat is elvonják tőlük, azzal valóban embereket fognak lehetetlen helyzetbe hozni.

A következő szint az, hogy a gépjárműadó régen az önkormányzatok teljes bevétele volt, ezt változtatta meg úgy a törvény 2013-tól, hogy csak annak 40 százaléka marad náluk. Ha ezt is elveszik, akkor év végéig az önkormányzatok jelentős része tényleg ellehetetlenül. Ha ehhez hozzátesszük, hogy „leáll a magyar gazdaság”, vagyis az önkormányzatok iparűzésiadó-bevétele lényegesen lecsökken, akkor már a jövő évük is kezd nagyon nagy bajban lenne. A legrosszabb iránynak tartja, hogy a kormány az önkormányzatokon próbál spórolni.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke nemrég azt mondta, sok önkormányzat túlvállalja magát a járványügyi intézkedésekkel. Kuncze Gábor erre úgy reagált: Schmidt Jenő az elmúlt években nagyon erősen próbált egyensúlyozni a pozíciója és párthovatartozása között, de éles helyzetekben mindig „megjelenik nála a fideszes polgármesterjelölt”. Egyébként ő tiszteletre méltó munkát végez, de mit csináljon az önkormányzat, amikor éhező embereket lát a területén? Mondja azt, hogy „bocs, öreg, de nem akarok túlterjeszkedni, úgyhogy haljál éhen”? – tette fel a kérdést a volt miniszter. Szerinte a járvány olyan szélsőséges helyzet, amelyben az ortodox megoldások nem nagyon segítenek, az önkormányzat nem tud mérlegelni, ha családok, pláne gyerekek lehetetlenülnek el. Lehet, hogy az önkormányzatok túlterjeszkednek a forrásaikon, de ha felelősen működnek, mindezt a saját polgáraikért teszik – mondta.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Klubrádió

Esti gyors
2020. április 09., csütörtök 18:25
Műsorvezető: Kárpáti János