„Klubrádió
Reggeli gyors

Alapjövedelem a Várban, senki sem nullázódhat le

8/04/2020 14:25

| Szerző: Klubrádió

A válság ugyanaz, de a kezelése egészen más. Az önkormányzat alapjövedelmet ad a rászorulóknak, átmeneti időre.

2020. április 08. Reggeli gyors - részlet 20.04.08. V. Naszályi Márta
06:15
00:00

Válságkezelő alapjövedelemre számíthatnak az I. kerületben lakók 3 hónapig. Az önkormányzat a gyermeküket egyedül nevelőkre gondolt, vagy azokra a munkakeresőkre, akik segélyre már nem jogosultak, illetve a járvány miatt veszítették el a munkájukat. Vannak egyéni kis- és középvállalkozók, akiknek a bevételi lehetőségeik szűntek meg, és élnek a kerületben minimálnyugdíjasok is.

Először a szociális támogatást alakították át és átgondolták a krízistámogatást. Akinek még így sem éri el a jövedelme a havi 100.000 forintot, annak adja a hiányzó részt az önkormányzat. Ez az úgynevezett válságkezelő alapjövedelem 3 hónapig vehető igénybe. 

V. Naszályi Márta polgármester emlékeztetett arra, hogy a Párbeszéd Magyarországért már 2015 óta szorgalmazza a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését. Nem ingyen pénzről van szó! Lehetőségről. Lehetőségről az emberi életre, új perspektívák keresésére. Senki nem nullázódhat le, az ország egy szolidáris közösség kell, hogy legyen.

Hogy meddig lesz elég az önkormányzat pénze az alapjövedelemre? A polgármester szerint természetesen nem felelőtlenül ugrottak bele ebbe a programba, de tény, hogy tisztább képet a 3 hónap letelte után lehet majd látni. Adatokkal, tapasztalatokkal lesznek gazdagabban, kiderül, hogyan fogadják mindezt az emberek. A rászorulók és a gazdagok. A kezdeményezés remélhetőleg mintául szolgál majd itthon, és más országokban is – mondja V. Naszályi Márta.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.04.08. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre