„Klubrádió
Esti gyors

Káoszgyakorlat - Hardy Mihály jegyzete

16/04/2020 18:02

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Hogyan is lehetne másként értékelni, hogy a húsvéti hétvégén megajándékozzák a súlyosan beteg emberek családjait – azzal, hogy vigyék a hozzátartozójukat a kórházból ahová akarják. Akinek volt már a családjában idős, magatehetetlen, végstádiumos daganatos vagy éppen demens hozzátartozója, az tudja, hogy az ilyen emberek ellátása szinte megoldhatatlan feladat otthoni körülmények között a családok számára.

2020. április 16. Esti gyors-részlet (2020.04.16. Hardy Mihály jegyzete)
02:59
00:00
Ha tudnak egy jó káoszelméleti szakértőt, kérem hívjanak! Jó, jó, ez viccesnek hangzik, de sajnos nem az. Ugyanis egyszerűen nem fér a fejembe, hogy a koronavírus járvány közepén mi, miért történik ebben az országban? A hallgatóink és az egészségügyi szakértőink többségével együtt napi rendszerességgel hallgatom a híreket, figyelem az operatív törzs tájékoztatóit, a hivatali hatalmasságok által az éjszaka leple alatt beterjesztetett úgynevezett salátákat – és logikai úton nem vagyok képes a mozaikokat a helyére tenni. Megérteni meg végképp nem.

Mert ugye, az Orbán-kormány április elején azért kérte a korlátlan felhatalmazást, hogy megküzdjön a koronavírus-válsággal. Ennek örve alatt pedig mi történik? Megszüntetik húszezer, a kulturális szférában dolgozó közalkalmazotti státuszát. Betiltják a nemváltoztató műtéteket Magyarországon. Fű alatt betolják a Városliget-építés folytatását. Elveszik a forrásokat az amúgy is legatyásodott önkormányzatoktól – amelyekre ezzel párhuzamosan kormányzati erővel gondosan rálőcsölik a szociális ellátás összes nyűgét-baját. Mi ez, ha nem káosz?

Hogyan is lehetne másként értékelni, hogy a húsvéti hétvégén megajándékozzák a súlyosan beteg emberek családjait – azzal, hogy vigyék a hozzátartozójukat a kórházból ahová akarják. Akinek volt már a családjában idős, magatehetetlen, végstádiumos daganatos vagy éppen demens hozzátartozója, az tudja, hogy az ilyen emberek ellátása szinte megoldhatatlan feladat otthoni körülmények között a családok számára. Ahogy olvasom a történeteket arról, hogy miként ürítettek ki viharos gyorsasággal 36 ezer kórházi ágyat néhány nap alatt, az a kép kezd kialakulni az emberben: Magyarországon csendben bevezették a passzív eutanáziát. Eddig arról volt szó, hogy a közelébe se menjünk az idős embereknek, nehogy megfertőzzük őket, most meg mars haza és kész? Közben meg Kásler embertelen miniszter legfontosabb dolga, hogy elismert és szakmailag megkérdőjelezhetetlen kórházigazgatókat rugdosson ki? Ugyanez a miniszter meg levélben kölcsön-orvosokat toboroz Erdélybe? Mi ez, ha nem káosz?

Attól tartok, hogy ezen egy káoszelméleti szakember sem tudna eligazodni. Ők, mármint a káoszelméleti szakemberek persze a Naprendszerrel kezdték, aminek a mozgása matematikai módszerekkel „csak” potom húszmillió évre jelezhető előre. Én már annak is örülnék, ha pusztán ezen a 93.000 négyzetkilométeren előre tudhatnám, hogy mégis mire számíthatunk – a következő huszonnégy órában...

Hardy Mihály jegyzete a 2020. április 16-i Esti gyorsban hangzott el.