„Klubrádió
Esti gyors

Besorozottak - Szénási Sándor jegyzete

15/04/2020 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Kásler miniszter leváltotta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját arra hivatkozva, hogy az utasítás ellenére nem szabadított fel 200 ágyat a koronavírusos betegeknek. Ezt a dolgozók cáfolták. Ennél többet a dolog szakmai részéről kompetencia hiányában nem mondhatunk, nem is próbálunk okoskodni, csak megidézzük a híradások azon részét, amely az OORI dolgozóinak rokonszenv tüntetéséről szólt, az evangélikus egyház nyilatkozatáról, amely a kitűnő szakemberrel való további együttműködést hangsúlyozza, illetve Balogh Zoltánnak, Kásler elődjének a Facebookon kitett, köszönetnyilvánítással dekorált közös fotójáról. A volt miniszter az Indexnek azt mondta, Cserháti példa lehet minden egészségügyi dolgozó számára.

2020. április 15. Esti gyors-részlet (2020.04.15. Szénási Sándor jegyzete)
02:36
00:00
Sokan mondhatják mostanában, csodálkozva, sőt megrettenve, hiszen maguk sem hitték volna, hogy idáig fajulhatnak a dolgok, sőt idáig fajulhatnak ők maguk is, hogy tudniillik azt gondolják, és mondják is, persze dacosan és idézőjellel, hogy akkor tehát Soros én vagyok.

Ezt a csodálatos metamorfózist persze nem mindenféle húsvéti megvilágosodások hozták el, hanem, szokás szerint, az ostobaság, pontosabban annak valami egészen fokozhatatlannak tűnő fokozata, amivel a Magyar Nemzet állt elő a Cserháti Péter-ügyben. A történet ismert: Kásler miniszter leváltotta az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját arra hivatkozva, hogy az utasítás ellenére nem szabadított fel 200 ágyat a koronavírusos betegeknek. Ezt a dolgozók cáfolták. Ennél többet a dolog szakmai részéről kompetencia hiányában nem mondhatunk, nem is próbálunk okoskodni, csak megidézzük a híradások azon részét, amely az OORI dolgozóinak rokonszenv tüntetéséről szólt, az evangélikus egyház nyilatkozatáról, amely a kitűnő szakemberrel való további együttműködést hangsúlyozza, illetve Balogh Zoltánnak, Kásler elődjének a Facebookon kitett, köszönetnyilvánítással dekorált közös fotójáról. A volt miniszter az Indexnek azt mondta, Cserháti példa lehet minden egészségügyi dolgozó számára.

Hogy mindez miféle civil és szakmai, amúgy minden politikát nélkülöző kiállást, összetartást, emberi tisztességet jelent, és mutat, csak a hülye nem érti. Az is érti, akinél a hülyeség a munkaköri leírás része, aki tehát otthon eszes, kreatív személyiség, okosan szerető anya vagy apa, előrendű mosogató és érzelmes kutyabarát, ám amint a lábát a pénzkereső helyre teszi, szemei kihunynak, tudata tompul, bár nem mondhatni, hogy ki is kapcsol. Mondjuk inkább úgy: akarata és erkölcsi érzéke megroggyan, és kicsit vihorászva, de gond nélkül írja le, hogy az OORI dolgozói egy Soros György támogatta szervezet netes felületén szólaltak meg, talán nem véletlenül.

Ennyivel gondolja a propaganda elintézni az egész ügyet, meg az intézet dolgozóit. És másokat is, nem keveseket, úgy, ahogy eddig is. Mert ez, ugye, mindig működik.

Ahogy akarod, tesó, gondolhatják most sokan, ha te Sorosnak hívod a tisztességet és tudást, hát legyen. Csak meg ne bánd.

Szénási Sándor jegyzete a 2020. április 15-i Esti gyorsban hangzott el.