„Klubrádió
Hetes Stúdió

Hősök kasztja - Szénási Sándor jegyzete

4/04/2020 17:15

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A védekezés hőseit listába szedve a papok az elsők, őket követik az államvezetők, a rendőrök, a katasztrófavédelmi dolgozók és végül orvosok.

2020. április 04. Hetes stúdió - részlet 20.04.04. Jegyzet/Szénási Sándor
03:11
00:00

Most, hogy végre tudjuk, kik a járvány elleni védekezés hősei, abban is biztosak lehetünk, hogy újabb hungarikum született, sehol máshol nem látott, nem tapasztalt, el sem gondolt értékrend, ami nyilván az esetlegesen visszatérő hétköznapok során is mintát, és követendő példát jelent majd fegyelmezett életünkben. A kormányfő Facebook-on közzétett videójában a nevekkel díszített rangsor élén kormányzati vezetők szerepelnek, aztán egy altábornagy, egy vezérőrnagy, a honvédelmi miniszter, egy virológus professzor, majd maga Orbán. Az összeállítás kissé hiányosnak tűnhet, és az is, nem véletlen, hogy később a miniszterelnök kiegészítette azzal, hogy a védekezés hőseit listába szedve a papok az elsők, őket követik az államvezetők, a rendőrök, a katasztrófavédelmi dolgozók és végül orvosok.

Ez így már sokkal pontosabb, bár meg kell jegyeznünk, hogy a feltehetően ősmintának tekintett szanszkrit kasztrendszernek nem egészen felel meg, ott valóban a papok az elsők, utánuk a harcos-államférfiak jönnek, majd a szolgák előtt még a kereskedők, földművesek, kézművesek, tehát a dolgozók, akiknek több, mint 3000 éves emlegetése ugyan megelőzi korát, a mi korunkat mindenképp, viszont az orvosokról nem beszél, a fejlődés tehát e tekintetben példátlan.

Ezzel együtt az orvos, a nővér nálunk az ötödik helyen van, és a magyar közvélemény ezt eltűri. Az olasz, francia, spanyol balkonokról nekik szóló tapsvihar, az államférfiak hálája és köszönete elég egyértelmű jele annak hogy Európa, vagy Amerika minden elismerés ellenére sem tenné a dolgukat amúgy nyilván jól végző erőszakszervezeteket egy virológus kutató elé, az orvosokról már nem is szólva. A New York-i tűzoltók a minap felvonultak a Presbitarian Lower Manhattan Hospital elé, hogy megtapsolják a kórházi dolgozókat. Nagy Britanniában országszerte másodszor tartják meg a „Clap for Carers” vagyis Tapsolj a gondozókért eseményt, Szerbiában pedig ez mindennap van, este 8-kor.  Még Egyiptomban is az egészségügyi dolgozóknak szóló köszönő sorokat vetítették a gizai Nagy Piramisra, és nem egy tábornok nevét, pedig ott per pillanat/mindig katonai diktatúra van.

A sorrend tehát máshol a közérzületben és a politikában is fordított: az igazi True Hero az egészségügyi dolgozó. A mi unikális, a harci egyenruhára különösen fogékony rendszerünkben ez nem így van, bár vakok lennénk, ha nem látnánk a változás jeleit. A kormányfő azt jelentette be, hogy az év végéig minden egészségügyi dolgozó fél millió forint plusz juttatást kap, vagyis havonta 41 ezer hanyatló forinttal többet vihet haza áldozatos munkájáért, plusz kiderült, hogy novembertől 20 százalékkal emelik meg az ápolók és szakdolgozók bérét. A szomszédos Szlovéniában eközben megduplázták az egészségügyi béreket. Ám ott a hősi lista elején biztosan az orvosok és ápolók állnak, ezért a nagy emelés, míg nálunk, lássuk be, az ötödik helyért nem jár több. Jó, ha az ember tudja, hol tart.

A jegyzetet a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Hetes stúdió
2020.04.04. 15:00
Szerző: Szénási Sándor