„Klubrádió
A lényeg

Egymillió fölött a fertőzöttek száma

4/04/2020 06:43

| Szerző: MTI/Klubrádió

Tegnap este 1 056 777 volt az új koronavírussal fertőzöttek száma a világban. 55 781-en meghaltak, 221 591-en pedig meggyógyultak a betegségből a baltimore-i Johns Hopkins egyetem honlapja szerint.

Olaszországban még mindig 700 felett van a járványban naponta elhunytak száma, amely február 21. óta elérte a 14 681-t. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt elenyésző mértékben csökkent. Spanyolországban tegnap immár második napja kilencszáz felett volt a halálos áldozatok száma. Az azonosított fertőzöttek száma tovább nőtt. Nagy-Britanniában az igazoltan fertőzött Boris Johnson kormányfő továbbra is karanténban marad, míg Angela Merkel német kancellár, akinek minden tesztje negatív, csak korábban egy koronavírus-fertőzött orvossal érintkezett, elhagyta a házi karantént. Németországban meghaladta az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a bizonyítottan fertőzöttek száma pedig továbbra is lassan növekszik, de már meghaladta a Kínában regisztrált fertőzöttek számát.

Reménykeltőek az új típusú koronavírussal fertőzöttek németországi számának alakulásáról szóló adatok, de a járvány lassítására bevezetett intézkedéseket még legalább április 19-ig nem lehet lazítani, és a húsvéti ünnepnapok alatt is be kell tartani a szabályokat - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár tegnap esti videóüzenetében. A házi karanténból visszatért politikus elmondta: "most már sejtem, hogy nem könnyű 14 napig egyedül otthon, 14 napig csak a telefon és az internet révén kapcsolódni a világhoz", különösen az időseknek és a betegeknek, akiknek a vírus fenyegetése miatt muszáj otthon maradniuk, és két hét után sem léphetnek ki a lakásukból.

Az idén a húsvét is egészen más lesz, a templomok közösségei nem ünnepelhetnek együtt, és nem kelhet útra senki, hogy üdüléssel töltse az ünnepnapokat. A lakóhely környékén tett legrövidebb sétán is be kell tartani a szabályokat, vagyis mindenki legfeljebb egy további emberrel levegőzhet együtt a szabadban, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él, és a többiektől legalább másfél, lehetőleg két méter távolságot kell tartani. Sokan kérdezhetik, hogy meddig tart ez még, és ez a kérdés érthető, de "teljességgel felelőtlenül járnék el, ha megneveznék egy konkrét napot, és aztán mégsem tarthatnám be az ígéretet" – mondta Merkel.

Donald Trump amerikai elnök és Emmanuel Macron francia államfő az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának a tanácskozását szorgalmazza - jelentette be a Fehér Ház helyettes szóvivője. A két elnök telefonon folytatott beszélgetést egymással. A közlemény szerint a két államfő az új típusú koronavírus világjárványa miatti összehangolt intézkedéseket és az erőteljesebb közös fellépést, "a világjárvány legyőzését" - szeretné megvitatni a Biztonsági Tanács öt állandó tagja, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság és Franciaország képviselőinek részvételével. A tanácskozásra nem személyes részvétellel, hanem videokonferencia révén kerülne sor. Elemzők ezzel kapcsolatban emlékeztetnek arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában hetek óta megbénult a munka, mert nézetkülönbségek vannak Washington és Peking között a vírus eredetének megítélésében. António Guterres ENSZ-főtitkár egy sajtóbeszélgetésen úgy vélekedett, hogy az amerikai-francia javaslat nyomán akár már a jövő héten is meg lehetne tartani a tanácskozást.

Ajánlott, de nem kötelező a szájmaszkok viselése az új típusú koronavírus-járvány idején az Egyesült Államokban - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök tegnap a Fehér Házban. Közölte: a járványügyi és betegségmegelőzési központ ajánlása értelmében minden nyilvános helyen javasolt az arcmaszk viselése. Megjegyezte, hogy ő maga valószínűleg nem fogja viselni a maszkot. Bejelentette azt is, hogy rendeletet írt alá az N95-ös, tehát orvosi maszkok és más orvosi segédeszközök exportjának tilalmáról. Az elnök hangsúlyozta: a járvány miatt nem halasztják el a novemberi elnökválasztást, arra november 3-án sor kerül. Az amerikai egészségügyi miniszter bejelentette: a szövetségi kormány kifizeti azoknak a koronavírusos betegnek a kórházi kezelését, akiknek nincs egészségbiztosításuk.