„Klubrádió
Reggeli gyors

Ápoló: Tízből kilenc, kórházból kitett betegem halt meg méltatlanul, kínok között – Frissítve!

28/04/2020 12:51

| Szerző: Klubrádió

Daganatos, egyértelműen intézményi ellátásra szoruló betegeket küldtek haza egy kórházból azután, hogy a kormányzati rendelkezésnek megfelelően az egészségügyben ágyakat kellett felszabadítani a lehetséges koronavírusos betegek elhelyezéséhez - erről beszélt az ápolói munkákat vállaló Németh Athina a Klubrádiónak április 28-án, azt állítva, hogy ő tíz, kórházból elbocsátott beteggel került kapcsolatba, akik közül kilenc néhány nap múlva méltatlan körülmények között elhunyt.

Több mint egy hónappal később, június 7-én Németh Athina szerepelt egy videóban, amelyben Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselővel beszélgetett kórházból kitett betegek sorsáról, miután a politikus őt mentőtisztként mutatta be. Ezt az állítást azután többen cáfolták.

A jelenleg elérhető információkból az azonban megállapítható, hogy a Klubrádióban elhangzottaknak megfelelően – nem tisztázott formában ugyan –, de Németh Athina vállalt és végzett ápolói feladatokat, valamint az is igazolható, hogy kapcsolatba került kórházból elbocsátott beteggel, aki miután kikerült az egészségügyi intézményből, egy héttel később meghalt. Az eset körülményei miatt az elhunyt lánya a Magyar Helsinki Bizottság segítségével az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

A „mentős videó” közlése után két nappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma bejelentette, rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, majd a rendőrség nyomozást indított, és gyanúsítottként hallgatta ki Németh Athinát, aki sajtóértesülés szerint a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Németh Athina Klubrádiónak adott interjúja és a beszélgetést ismertető cikk:

2020. április 28. Reggeli gyors / részlet, Németh Athina (20.04.28.)
07:21
00:00

Miniszteri utasításra országszerte küldtek haza betegeket az elmúlt hetekben számos kórházból a koronavírus hazai terjedése miatt, hogy a felszabaduló ágyak rendelkezésre álljanak, ha egyszerre sok fertőzöttet kellene ellátni. Németh Athina ápoló tíz hazaküldött beteg otthoni ápolását vállalta el önkéntes alapon, és azt állítja, mindegyiküket úgy tették ki az intézményből, hogy állapotuk kezelésére a hozzátartozók nem lehettek alkalmasak.

Egy ember kivételével mindegyikük daganatos beteg volt, őt el tudta helyezni a Mazsihisz szeretetkórházában, amiért külön köszönetet mondott az egy egyházi fenntartású ellátóhelynek. A többi kilenc ember azonban azóta elhunyt. Talán bizonyos, nem túl hosszú időn belül mindenképpen ez történt volna velük, de nem ilyen kínok között kellett volna elmenniük – mondta az ápoló. Ha az embernek az élet jár, akkor a méltó halál is – tette hozzá.

 
Illusztráció/ Forrás: Silas Camargo Silão/Pixabay
 

Németh Athina azt is mondta, a háziorvostól nem kapott segítséget, és a kerületi onkológus se jött ki, ő szerzett oxigénpalackot és a betegmozgatáshoz szükséges emelőt. Szörnyű esetekről beszélt: volt, aki nyitott hassal érkezett haza, nem volt teljesen összevarrva. Volt, akire három számmal kisebb pelenkát adtak, és volt, akinek nem mutatták meg, hogyan tudja beadni magának a vérhígítót, egy másik betegnek pedig, akinek kivezették a végbelét a hasfalán keresztül, nem mutatták meg, hogyan kell cserélni a sztómazsákot.

Említett, egy kézzel írt zárójelentés is, amelyben Németh Athina szerint az szerepelt, hogy a három hete májkómában lévő beteg, aki azóta nem volt magánál, „saját kérésére” távozik a kórházból. Hangsúlyozta: ezeket az embereket ott kellett volna tartani a kórházakban, a családok ilyen a feladatokat nem tudnak ellátni.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Németh Athinával
2020. április 28., kedd 07.45
riporter: Dési János