„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: Abszurditás, hatalommánia, az emberek lebecsülése

24/04/2020 21:57

| Szerző: Klubrádió

Az úgynevezett felhatalmazási törvény elfogadása után a kormány hozott egy rendeletet, amellyel szó szerint bárkiről bármilyen adatot kikérhet az innovációs miniszter a járvány elleni védekezés miatt. Magyar György ügyvédet kérdeztük.

2020. április 24. Megbeszéljük / részlet, Magyar György (20.04.24.)
14:58
00:00

Halmai Gábor alkotmányjogász és amerikai kollégája, a Princeton Egyetem professzora, Kim Lane Scheppele cikket írt a magyar felhatalmazási törvényről, az írás egy német szakportálon jelent meg. Ennek alapján arról kérdeztük Magyar György ügyvédet, hogy a törvény elfogadása után hozott a kormány egy rendeletet, amelynek alapján bárkiről bármilyen adatot kikérhet az innovációs miniszter a járvány elleni védekezés miatt. A konkrét paragrafus így szól:

10. § (1) Az innovációért és technológiáért felelős miniszter - mint a Kormány tudománypolitikáért és informatikáért felelős tagja - az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében, a járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából jogosult bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére.


Ez Magyar György szerint is „elég durván hangzik”. Ha egy jogszabály azt mondja, hogy „bármely” adat, akkor abba tényleg minden belefér. Mégis, a célhoz kötöttséget számon lehet kérni, a cél pedig precízen és egyértelműen a járványhelyzettel van összefüggésben. A többi között a járvány megelőzésére és következményeinek elhárítására vonatkozó adatokról van szó, ezen a rendelet se léphet túl. Hozzátette: ez például nem vonatkozik arra, hogy titkos adatgyűjtéssel szerezzenek meg információkat, de a jogszabály lehetőséget teremt arra, hogy kikérjenek adatokat, kezeljék, összegyűjtsék azokat, és nem tudjuk, hogy kit keresnek meg és milyen válasz érkezik a megkeresésre. Magyar Györgynek a kontrollal van problémája – és az egész rendeleti jogalkotással ez a legnagyobb problémája –, nem tudni, hogy mit csinálnak. Legfeljebb a közérdekű adatigénylést lehet felvetni, közérdekű adat megtudni, hogy amikor az innovációs miniszter kikért valamilyen adatot mondjuk a belügyminisztériumtól, akkor ezt milyen tartalommal tette.

Az ügyvéd szerint ebben a rendeleti kormányzásban visszaélésekre van lehetőség; ki tudja, hogy ezek a „bármely” adatok micsodák, szenzitívek-e, túllépték-e a hatáskört ezek kezelésénél, ráadásul ennek is megvan a korlátlansága, nem mondja meg a rendelet, hogy az adatkezelés meddig tart, még azt se teszi hozzá, hogy a járvány végéig.

Arról is beszélt műsorvezetőnk, hogy a törvény szerint a jelenlévő képviselők kétharmadának kell úgy szavaznia, hogy visszavonják a rendeletek meghosszabbításának jogát, tehát elvben kétharmados „ellentöbbségnek” kellene létrejönnie a rendkívüli jogkörök megvonásához. Ennyire túlbiztosították magukat, és arra se adtak lehetőséget, hogy online módon működjön a parlament. Sőt, mondta Magyar György, a felhatalmazási törvény adna lehetőséget az Alkotmánybírósághoz fordulásra – amely viszont online ülésezik, szemben a parlamenttel. Szerinte a jelenlegi hatalomnak eddig is megvolt mindenhez a lehetősége a kétharmaddal, ezzel a törvénnyel csak olajat öntött a tűzre, így sikerült felhívnia a demokratikusan gondolkodó közvélemény figyelmét arra, hogy itt „diktatórikus rendszer alakult ki”.

Úgy vélte, a kormányzat a járványveszélyt saját hatalmának megszilárdítására, fenntarthatóságára megdönthetetlenségére használja fel, ez visszaélés ezzel a helyzettel, és „teljesen antihumánus”. Ehhez kapcsolódóan a kórházi ágyak kiürítéséről Magyar György feltette a kérdést: hogy létezik, hogy emberi életekkel tartanak „főpróbát meg hadgyakorlatot”, majd amikor ezt a fejükre olvassák, akkor közlik, hogy „mi csak két százalékot akartunk” felszabadítani. Szerinte ez „abszurditás, az emberek teljes lebecsülése, hatalommánia”.

Kim Lane Scheppele és Halmai Gábor a Klubrádiónak is nyilatkozott, az amerikai professzorral készült interjút ITT, a Firenzében tanító magyar alkotmányjogásszal rögzített beszélgetést pedig ITT találják.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Megbeszéljük...
2020. április 24., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György