„Klubrádió
Útszélen

Halmai Gábor: Indokolatlan a felhatalmazási törvény

24/04/2020 13:46

| Szerző: Klubrádió

A vírus okozta probléma mindenütt azonos, de a válaszok nagyon különbözőek. A világjárvány tovább növeli a társadalmi különbségeket.

2020. április 23. Útszélen - részlet 20.04.23. Halmai Gábor
12:27
00:00

Orbán Viktor kormányának nem filozófiája a szociális érzékenység. Az hogy „senkit nem hagyunk az út szélén” csupán üres szólam. A terheket itt nem azok viselik, akik megengedhetnék maguknak. Ellenkezőleg. Az eddig is kedvezményezett milliárdosok, akik állami megrendelésekből lettek azok, most is tovább gazdagodnak, kapják az újabb és újabb lehetőségeket. Így látja a helyzetet Halmai Gábor, az összehasonlító alkotmányjog professzora. Közben felhívja a figyelmet arra, hogy más országokban az állam a rászorulókon segít.

A járványt tulajdonképpen a jól élők szabadították a világra azzal, hogy utazgattak. A gazdasági következményeket viszont azoknak kell viselniük, akik szegények voltak eddig is, mert ők maradnak munka és pénz nélkül. A probléma ugyanaz az egész világon, hiába tagadja a veszély létezését bárki is, mint például Brazília, ám a válaszok különbözőek.

A magyar válaszok indokolatlanok. Az egész felhatalmazási törvény indokolatlan. A szükséges és értelmes korlátozásokra megfelelő lehetőséget adtak a korábbi törvények, mint mondjuk a kijárási korlátozásra. Ilyenekre szükség lehetett volna eddig is, ezért voltak benne a jogrendben. Azonban érdemes meglátni, hogy most nem ideiglenes kormányrendeletekről van szó, hanem véglegesnek szánt szabályokról, amelyeket törvénybe iktattak, kiütve egyebek között a Munka törvénykönyvének egy részét.

Az alkotmányjogász külön felhívta a figyelmet a rémhírterjesztéssel kapcsolatos új rendelkezésekre. Összehasonlításképpen: 5 évet kaphat valaki, akiről kimondják, hogy ilyet tett. Ez a gyilkosság alapesetében alkalmazható büntetéshez mérhető.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Útszélen
2020.04.23. 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta