„Klubrádió
Megbeszéljük...

Volt EU-biztos: Eddig nem látott szakaszába ért a magyar autokrácia kiépülése

21/04/2020 22:32

| Szerző: Klubrádió

A felhatalmazási törvény ellen tiltakozó nyilatkozatot adott ki 73 európai közéleti személyiség. Andor László volt európai uniós biztos, a felhívás egyik kezdeményezője szerint nagyon sokaknak elfogadhatatlan, hogy egy válságot az uralkodó párt nem a lakosság segítésére, hanem további politikai és gazdasági térfoglalásra használ.

2020. április 21. Megbeszéljük / részlet, Andor László (20.04.21.)
10:14
00:00

„Mi, európaiak két vírussal kell, hogy megküzdjünk egyidejűleg és egyforma erőbedobással. Az egyik a Covid-19, amely a testünket támadja meg, de van egy másik fertőzés is, amely a gondolatainkat és a demokratikus rendszereinket veszi célba” – így kezdődik az a felhívás, amelyet 73 ismert, európai közéleti személyiség írt alá. A levélben az áll: a felhatalmazási törvény veszélyezteti az európai demokráciát, ezért fel kell lépni ellene. (Az aláírók listája itt olvasható.)

Andor László volt európai uniós biztost kérdeztük, a nyilatkozat egyik kezdeményezőjét. Azt mondta: értelme mindenképpen van ennek a kiállásnak, hogy hatása mekkora lesz, azon lehet vitatkozni. Értelme azért van, mert válságban van az egész Európai Unió, és most a gazdaságra összpontosítanak, de az lenne az aláírók célja, hogy emellett ne feledkezzenek meg a demokráciáról, a jogállamról sem. Különösen akkor, amikor lehet látni egy „elfajulási pontot”; mostanra korábban nehezen elképzelhető szakaszba lépett a magyar autokrácia kiépülésének nevezhető, évek óta tartó folyamat.

A nyilatkozatukban szerepel a felhívás, hogy az európai intézmények „tegyék a dolgukat”, mert az uniós alapértékeket olyan szisztematikusan sérti meg szerintük az Orbán-kormány, amire van paragrafus a szerződésben. A másik, hogy írjanak többet és konkrétabban a nemzetközi médiában arról, mi történik Magyarországon, arról, hogy a végrehajtó hatalom lényegében megszüntet maga körül minden lehetséges kontrollt.

Andor László szerint 2010 körül egyáltalán nem volt nyilvánvaló, hogy hova vezet a magyarországi átalakulás, 2011-ben az új alaptörvény sokakat felrázott, ez vezetett el az Európai Parlamentben a Tavares-jelentéshez. Aztán jött egy új parlament, új bizottság, majd a Sargentini-jelentés, és az Európai Néppárton belüli erővonalak alakulása. Andor László hangsúlyozta, ezt a felhívást sokan olyanok is aláírták, akik 2-3 éve még úgy gondolták, hogy az nem túl veszélyes, ami Magyarországon történik. Olyan néppártiak is csatlakoztak ehhez a felhíváshoz, akiknek „most esett le a tantusz”.

Mi lehet az új eszköz az EU kezében? A magyar kormány szavazati jogát fel lehet függeszteni, jelen pillanatban nincs más szankció, az EP dolgozik egy új mechanizmuson. Az a kérdés, hogy az Európai Bizottság és a Tanács lép-e valamit, ezen a héten lesz tanácsi ülés, amelyen főleg pénzről lesz szó, de Andor László szerint pénzről se tudnak úgy dönteni, hogy ne kerüljön szóba, ki és hogyan költi el. Jean-Claude Junckerre, az EB előző elnökére utalva (aki szintén aláírta a levelet) azt mondta: nyilvánosság előtt diktátornak nevezni egy miniszterelnököt, majd nem tenni semmit, ezzel neki kell elszámolnia. Bár, tette hozzá, a Bizottság Lengyelországgal szemben a sarkára állt, az ottani bíróságok fölötti politikai kontroll kiépítését próbálta meggátolni, végeredményben ugyan kevés sikerrel. Sok olyan aláíró van, aki nincs hivatalban, de volt korábban, és így próbál nyomást gyakorolni a mostani tisztségviselőkre.

Szerinte csak arra lehet apellálni, hogy a helyzet sokkal komolyabb minden korábbinál, ilyenkor nem csak azt kell nézni, hogy az EU, mint gazdasági egység, hogyan tartható össze, hanem azt is, milyen közös kötelezettségek és erkölcsi normák tartják össze. Nagyon sokaknak elfogadhatatlan, hogy egy válságot az uralkodó párt nem a lakosság segítésére, hanem további politikai és gazdasági térfoglalásra használ – fogalmazott a 2010 és 2014 közti magyar uniós biztos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

Megbeszéljük...
2020. április 21., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György