„Köszönjük,
Reggeli gyors

Macron szerint is elfogadhatatlan a magyar felhatalmazási törvény

17/04/2020 08:31

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Harminc európai parlamenti képviselő, valamint további ötven közéleti személyiség és tudós tiltakozik levélben az Európai Bizottságnál és Tanácsnál a magyar kormány úgynevezett felhatalmazási törvénye ellen. Úgy fogalmaztak: nem engedhető meg, hogy gátlástalan politikai szereplők a koronavírus-járvány ürügyén lebontsák a demokráciát – írja az EurActiv. A Financial Times Emmanuel Macronnal készített interjút, és a lap szerint a francia elnök Magyarországra utalt, amikor azt mondta: fenyegetést jelent a nyugati demokráciákra nézve, ha a járvány elleni küzdelem során feladják a szabadságjogokat

2020. április 17. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (20.04.17.)
04:49
00:00

Tömeges tiltakozás a magyar kormány úgynevezett felhatalmazási törvénye ellen

Harminc európai parlamenti képviselő, valamint további 50 személyiség – újságíró, tudós, illetve civilszervezeti aktivista – közös levélben fordult európai uniós intézményi vezetőkhöz, tiltakozva a koronavírus-járvány nyomán hozott magyar törvény ellen, amely a rendkívüli jogrend álcája alatt szerintük fenyegeti a jogállamiságot. Mint az EurActiv című brüsszeli hírportál írja, az EU gyors és határozott fellépését sürgető levél kezdeményezője a Transparency International elnevezésű nemzetközi korrupcióellenes civilszervezet uniós irodája volt. Az aláírók hangsúlyozzák: rendkívüli időkben valóban rendkívüli intézkedésekre van szükség, de ezeknek az intézkedéseknek időben korlátozottnak és arányosnak kell lenniük. 

EP-090231B_Plenary_Opening_Tribune
 
Európai Parlament
 
Forrás: Flickr.com
Fotó: Fred MARVAUX
 


A levélben, amelyet az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének, tehát az Európai Bizottságnak, illetve a tagállami vezetők testületeként működő Európai Tanácsnak az elnökéhez intéztek, leszögezik: nem engedhető meg, hogy gátlástalan politikai szereplők a jelenlegi helyzetet ürügyként használják a demokrácia lebontására és a jogállamiság aláásására.

A levélírók felhívják a figyelmet arra, hogy az álhírek terjesztésének esetére kilátásba helyezett drákói, öt évig terjedő börtönbüntetést a független média elnyomására használhatják fel. A levél szerint a magyar parlament által március 30-án elfogadott törvény – amely időkorlát nélkül adott felhatalmazást a rendeletekkel történő kormányzásra - befagyasztja a szólásszabadságot, illetve lehetőséget nyújt a fékek és ellensúlyok még megmaradt elemeinek az elfojtására.

Arra is emlékeztetnek, hogy az Európai Unió korábbi lépései nem voltak képesek megállítani a magyar kormányt a demokratikus intézmények lerombolásához, a civil társadalom perifériára szorításához vezető úton.

Az EurActiv megjegyzi, hogy Magyarország megítélése az elmúlt öt évben csaknem példátlan mértékben romlott a World Justice Project elnevezésű globális igazságügyi szervezet jogállamisági mutatójának a tükrében.

Macron sem hagyta szó nélkül

A londoni Financial Times interjút készített Emmanuel Macronnal. Ennek feldolgozásában szerepel egy olyan bekezdés, miszerint a francia köztársasági elnök kitart amellett, hogy fenyegetést jelent a nyugati demokráciákra nézve, ha a járvány elleni küzdelem során feladják a szabadságjogokat. „Néhány európai ország ezt választja” – idézi Macront a brit lap, megjegyezve, hogy az elnök ezzel nyilvánvalóan Magyarországra utalt, ahol Orbán Viktor úgy döntött, rendeletekkel fog kormányozni. Emmanuel Macron az interjúban úgy fogalmaz, hogy „ezt nem tudjuk elfogadni. Az ember nem dobhatja sutba az alapvető DNS-ét, azon az alapon, hogy egészségügyi válság van”.

 
Emmanuel Macron (Wikimedia Commons)
 


A terjedelmes interjúból egyébként a Financial Times azt emeli ki a beszámoló alcímében is idézett gondolatként, hogy a mostani világjárvány át fogja alakítani a kapitalizmust, és hogy a vezetőknek „alázattal” kell eljárniuk ebben a helyzetben. A francia elnök szerint az EU-nak többszáz milliárd eurós beruházási vésztartalékot kell mozgósítania, és ebből a pénzből a vonakodó északi tagországoknak meg kell segíteniük Olaszországot és Spanyolországot, ahol sok ezren haltak meg a koronavírus miatt. Ezen felül – vélekedik Macron – a jómódú nemzeteknek segíteniük kell Afrikát, mégpedig azzal, hogy azonnali visszafizetési haladékot adnak a két- vagy többoldalú hitelmegállapodások vonatkozásában. Macron azonban – a Financial Times riporterei szerint rá egyáltalán nem jellemző módon – ezúttal bizonytalanabb abban, hogy javaslatai keresztülvihetők-e. „Nem tudom, hogy a válságnak még csak az elején vagy már a közepén tartunk” – mondja, és hozzáteszi: a sok bizonytalanság szerénységre int. Mindemellett úgy véli, hogy az euró, az egységes fizetőeszköz, de még maga az unió is veszélybe kerülhet, ha a gazdagabbak – így a németek, a hollandok – nem mutatnak több szolidaritást a világjárvány által sújtott Dél-Európával. „Megállítottuk a fél világot, hogy életeket mentsünk. Ilyesmire eddig nem volt példa a történelemben” – mondja. Az interjú során azonban megkerülhetetlenül jönnek elő azokat számok, amelyek szerint Franciaországban idén nyolc százalékkal csökkenhet a gazdaság teljesítménye, illetve kilenc százalékra kúszhat fel a költségvetési hiánynak a bruttó hazai termék értékéhez viszonyított aránya.

Kárpáti János összeállítását a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikipedia

Reggeli gyors
2020. április 17., péntek 07.00