„Klubrádió
Esti gyors

Simonyi: Az amerikai külügyminiszter Magyarországot is figyelmeztette

9/04/2020 23:07

| Szerző: Klubrádió

Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet szerint ne legyenek kétségei a magyar vezetőknek, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kritikái Magyarországnak szóló figyelmeztetést is jelentenek.

2020. április 09. Esti gyors / részlet, Simonyi András (20.04.09.)
09:36
00:00

A magyar vezetők ne tévedjenek, ne legyenek kétségeik, Mike Pompeo kritikája részben Magyarországnak szóló figyelmeztetés – mondta Simonyi András volt washingtoni magyar nagykövet az Esti gyorsban. A magyar helyzet és a felhatalmazási törvény is szóba került az amerikai külügyminiszter egyik legutóbbi sajtótájékoztatóján, ahol Pompeo az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva nem mondta ki Magyarország nevét, de a többi között úgy fogalmazott: mindig lesznek olyan vezetők, akik a veszélyhelyzetet aljas politikai céljaik megvalósítására próbálják felhasználni.

Sétányt neveztek el Tom Lantosról Budapesten
 
Simonyi András 2016-ban (MTI Fotó: Bruzák Noémi)
 
 

Simonyi András hozzátette: Pompeo válasza szólt annak is, hogy ne dicsőítsék azt, ahogy Kínában kezelték a koronavírus-válságot (szerinte nem jól). Arra is felfigyeltek, hogy a magyar külügyminiszter teljesen „el van ájulva” attól, hogy most mindenki Kínára néz – persze, mondta a volt nagykövet, mert „buta módon” sok stratégiai tevékenységet kiszerveztek oda, de azt is látni kell, hogy Belgiumban például 3 millió kínai maszkot dobtak ki, ugyanis „nem jó semmire”. Tehát a miniszteri válasz ennek az egész csomagnak szólt, de Amerikában nagyon felfigyeltek arra, hogy Orbán Viktor milyen lépéseket tett az elmúlt hetekben – jelentette ki.

Ne túlozzuk el, hogy Donald Trump amerikai elnök mennyit foglalkozik Magyarországgal, talán havonta egy másodperce van erre. Az már fontosabb, hogy az amerikai külügyminiszternek nincs jó véleménye a magyarországi folyamatokról, és ebben teljes az összhang a külügyminisztérium apparátusa és a tárcavezető között – tette hozzá. A Szabad Európa újraindítása Simonyi András szerint erős jelzés, eszükbe nem jutna újraindítani egy olyan országban, ahol jó állapotban van a közmédia és a független sajtó is.

Amerikában fontos, hogy az alkotmány által rögzített értékrend megjelenjen a szövetségeseknél, vannak alapvető elvárások, ilyen a hatalmi ágak szétválasztása, a fékek és ellensúlyok rendszerének működése. Vannak időszakok, amikor ez kevésbé látványosan érvényesül, de ettől még az amerikaiaknak ez nagyon fontos. Simonyi András biztos benne, hogy ha túljutunk a válságon, nagyobb figyelmet kap az, hogy a demokrácia milyen károkat szenvedett egy-egy országban, és erre a magyar vezetőknek tekintettel kell lennie.

A távozó washingtoni nagykövetről azt mondta: van egy íratlan szabály, hogy nagykövetek nem kritizálják egymást. Azonban azt elmondta, feltűnést kelt az Egyesült Államokban, hogy kétévente cserélik a nagyköveteket. Nem hiszi, hogy a szakmai teljesítményükkel van baj, inkább arról lehet szó, hogy a legtehetségesebb nagykövet se tud hosszú távon eladni olyan terméket, amely eladhatatlan.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

Esti gyors
2020. április 09., csütörtök 18:50
Műsorvezető: Kárpáti János