„Klubrádió
Esti gyors

Így már nem lesz tartható a maradjotthon – Kárpáti Iván jegyzete

12/05/2020 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

2020. április 21. Esti gyors / részlet, Kárpáti Iván jegyzete (20.04.21.)
01:14
00:00

Döbbenetes adatokat hozott az országos reprezentatív tesztelés eddig. Számokat nem sorolok, elmondtuk sokszor a hírekben, ami a lényeg: jelenleg a zárt intézményeken kívül alig van jelen koncentráltan a vírus, és a teljes magyar lakosság kevesebb, mint 1 százaléka esett át a fertőzésen.

Ilyen körülmények között már rövidtávon sem lesz tartható a #maradjotthon mozgalom. Emberek százezreinek már nem csak a sétálgatás és a baráti fröccsözés hiányzik, hanem a pénz a számlákra, egyre inkább, hiszen nem mindenki akar a kormány szervezésében katona lenni vagy vadakat terelő juhász.

Persze rögtön hozzáteszik a kutatók, még az optimistábbak is, hogy azért ésszel, nem ismerjük a vírust eléggé, lehet, hogy újra támad. Vagy nem. Vagy erősebb roham lesz, vagy nem. Vagy lesz vakcina őszre, vagy nem. Vagy véd minket a BCG, vagy nem. Erre kellene felépítenünk a következő egy évet és azt is megértem – sőt elvárom – , hogy felelős tudós ne is mondjon olyat, amit nem tud bizonyítani. Éppen ezért már nem nekik kell dönteniük, hanem ezeknek a bizonytalanságoknak a tudatában, nekünk.

Egy hullám viszont még biztos előttünk van, ez pedig azoknak a tömegeknek a rohama, akik az elmúlt két hónapban nem jutottak hozzá a kezeléseikhez, vizsgálataikhoz, a műtétekhez. Egy olyan intézményrendszerre zúdulnak rá, ami már békeidőben is recsegett-ropogott. Akinek pénze van, az majd most is megfizeti a magánban, és nem négy hónapot kell várnia egy MRI-vizsgálatra, hanem egy napot. Meg majd az is megfizeti, akinek egyébként nem lenne rá – mert élni akar.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. május 12-ei, keddi adásában hangzott el.