„Klubrádió
Esti gyors

Kinek ér többet az élete? – Kárpáti Iván jegyzete

5/05/2020 18:37

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Ki dönti el, hogy melyik betegség a fontosabb, kinek kell várnia, meghalnia? És meddig kell, szabad elmenni a korlátozásokban? Chippel a bőrünk alatt, plexifalak között érdemes-e élni? Hogy fogjuk visszavenni a jelentős túlhatalmat a rendszerektől szerte a világban? Kárpáti Iván jegyzete.

2020. május 05. Esti gyors-részlet/Jegyzet, Kárpáti Iván 2020.05.05.
01:27
00:00

A korona utáni (közbeni?) időszak egyik legizgalmasabb vitája lesz, hogy kinek ér többet az élete, mi, ki dönti el, hogy melyik betegség, tünet a fontosabb, kinek kell várnia, meghalnia, leépülnie.

A másik az életminőség, a szabadság kérdése. Meddig kell, szabad elmenni a korlátozásokban? Chippel a bőrünk alatt, plexifalak között érdemes-e élni? Hogy fogjuk visszavenni a jelentős túlhatalmat a rendszerektől szerte a világban? Egyáltalán akarják majd az emberek? Vagy jó így nekünk, "biztonságban"?

Az elmúlt évtized arról szólt a világban, hogy telefonjaink elvileg kényelmünket szolgáló applikációinak egyre több információt adtunk át magunkról. Sokan a mai napig azt gondolják, hogy ingyen, miközben a legértékesebbet, a saját életünket szolgáljuk fel cserébe, amit ők aztán tovább értékesítenek dollármilliárdokért.

Ezeket az adatokat eddig főleg a hirdetőknek adták el, de most még komolyabb érdeklődők is vannak: az államok. A járványra hivatkozva, a demokráciáktól a kőkemény diktatúrákig mindenki adatra vadászik, és ami még rosszabb, ezeket központi rendszerekbe gyűjtik, koncentráltan használják fel.

Most azok is megízlelhetik ennek a hatalomnak a mámorát, akik eddig moderálták magukat, és ennek beláthatatlan következményei lesznek.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. május 5-i, keddi adásában hangzott el.