„Klubrádió
Esti gyors

Kiforrott kormányzati kommunikáció - Dési János jegyzete

4/05/2020 18:02

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Nem lehetünk elég óvatosak még most sem, még akkor sem, ha a számok nem annyira ijesztőek, mint amitől előre tartottunk.

2020. május 04. Esti gyors-részlet (2020.05.04. Dési János jegyzete)
02:59
00:00
Ebben az amúgy is zavaros helyzetben a „kiforrott kormányzati kommunikáció” szinte lehetetlenné teszi a normális tájékozódást. A „kiforrott kormányzati kommunikáció” azt jelenti, hogy egyrészt erre hivatkozva nagyon sok pénz lopódik el, másrészt meg kellett tanulnunk, hogy nagyjából semmit, és annak az ellenkezőjét sem lehet elhinni abból, amit le akarnak nyomni a torkunkon.

Ez persze nem gátol meg minket abban, hogy magabiztosan véleményt nyilvánítsunk a dolgokról és azonnal közöljük országgal-világgal, hogy: 1. Orbán azt akarja bosszúból, hogy minden budapesti haljon éhet, ezért a zárlat. 2. Orbán azt akarja, hogy minden vidéki haljon meg a vírustól, ezért oldották föl ott a karantént.

Az elmúlt tíz percben 6 okos, nyelveket beszélő, sok forrásból tájékozódó barátom küldött át nekem különféle, valóban mértékadó helyről származó cikket. Ezek egyik része szerint felesleges pánikolni, túl van játszva ez a karanténosdi. És ráadásul nem is a magyar helyzetről beszélnek ezen elemzések, hiszen mi itt valóban ráadásnak a nyakunkba kaptunk még ennek kapcsán egy kisebbfajta katonai diktatúrát, amelynek ki tudja hogyan és mitől lesz vége.

Ugyanakkor a másig adag leírás szerint nem lehetünk elég óvatosak még most sem, még akkor sem, ha a számok nem annyira ijesztőek, mint amitől előre tartottunk.

Idézném – mert mindenki idéz valamit – Németország vezető szakértőjét:

„Mivel arányaiban sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek és az elhunytak számát, az emberek úgy érzékelik, hogy a kormány túlreagálta a helyzetet a korlátozásokkal. Németországban azt látják az emberek, hogy a kórházak nincsenek túlterhelve, és nem értik, miért vannak zárva az üzletek. Csak azt nézik, mi történik itt, és nem figyelnek a New York-i vagy spanyolországi történésekre.”

Azt is látjuk, a világ sem állhat azért meg teljesen, a gazdaságnak is működgetnie kell, ráadásul sokan vannak, akik tényleg nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak az orvosoktól a boltosokig. (Innen is köszönet nekik.)

De ettől még aki megteheti, talán nem követ el nagy hibát, ha óvatos marad. Feleslegesen nem megy sehova. Maszk – valamint sál, sapka.

Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a mi diktátorunk sokkal többet tudna, mint bárki más. (Bár a tetőpontot milyen szépen megjósolta ugye előre. Más kérdés, hogy a hétfő reggelre elhunytak száma megnőtt a vasárnapihoz képest.)

De mint tapasztalt kremlinológus mégis azt orrintom, hogy attól tartanak Orbánék, mégsem lehet örökké erre hivatkozva folytatni a szolid, törvényes és EU által támogatott fosztogatást. Kell valami új.

És ez már föl is tűnik a láthatáron. A kormányzati önszorgalmúak egy parlamenti elnök provokátorral együtt most olyan stilben esnek neki a nekik nem gazsuláló női politikusoknak, hogy a mi csikágói kocsmáinkban ezért örök kigolyózás járna. Aztán a politikusok lemaradnak majd és jönnek csak a nők. De ebből még soha senki sehol nem jött ki jól.

Maradjanak otthon.

Dési János jegyzete a 2020. május 4-i Esti gyorsban hangzott el.