„Klubrádió
Esti gyors

A hiba nem az Ön készülékében van - Selmeci János jegyzete

1/05/2020 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Egymásnak ellentmondó hírek, információk, viselkedések - aztán igazodjon ki, aki tud.

2020. május 01. Esti gyors-részlet (2020.05.01. Selmeci János jegyzete)
02:44
00:00
Anyák napja alkalmából a virágüzletek korlátozások nélkül lehetnek nyitva, hogy virágot vehessünk édesanyánknak, akit aztán a járvány miatt nem fogunk meglátogatni.

Persze még online, kamerán keresztül ünnepelni is több értelme van, mint azoknak a kínai gyorsteszteknek, amikkel a pénzfeldobásnál is rosszabb eredményeket lehet elérni a koronavírus kimutatásában, de legalább rengeteget szereztek belőle a miniszterelnök portyázói.

Még szerencse, hogy az állami egyetemek által indított országos tesztelés nem ilyen tesztekkel zajlik majd, és milyen jó, hogy végre elkezdik, igaz a közmédia egy hónapja még álhírnek titulálta, hogy a tömeges teszteléssel életeket lehetne menteni.

Életet menthet viszont a maszk, amit kötelező lesz a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön viselni, hiába magyarázta a tiszti főorvos sokáig, hogy az egészséges embereknek ez akár káros is lehet.

Az, hogy a fesztiválokon is érdemes-e maszkot hordani, sajnos már nem fontos kérdés, hiszen augusztus közepéig be lesznek tiltva az ötszáz fősnél nagyobb, vagy esetleg az ötszáz fősnél kisebb rendezvények - ez attól függ, hogy éppen ki nyilatkozik erről - viszont a vidéki strandok kinyithatnak, reméljük azokon nem lesz nagy tömeg.

Budapesten és Pest megyében biztosan nem lesz tömeg, hiszen a sok fertőzés miatt ezeken a területeken fennmaradnak a korlátozások, bár a lakosság arányát nézve Pest megyénél három megye is fertőzöttebb, Fejér megye és Budapest számai között nincs nagy különbség, pedig a pestiek láthatóan nem bírnak magukkal, tegnap is tele volt az alsó rakpart söröző emberekkel, a saját szememmel láttam.

A kijárási korlátozást sértő sörözés kevésbé, de a rendszeres mozgás nagyon javasolt, ezért együtt örülhetünk annak, hogy újra lehet sportedzéseket tartani, akár a fővárosban is, ahol ugyan egy barátoddal csak akkor mehetsz ki sétálni a parkba, ha tartjátok a másfél méteres távolságot, de foci közben a szoros emberfogás rendben van.

Apropó parkok, a polgármesterek erre a hétvégére is sokat lezárnak közülük, sokat pedig nem, logikusak a szabályok hiszen a Margit-szigetre és a Hajógyári-szigetre például nem, a Kopaszi-gátra viszont lehet menni napozni, szép nagy tömeg volt múlt hét végén is.

Persze bíznunk kell benne, hogy a polgármesterek megalapozott döntéseket hoznak, főleg a főpolgármester, aki többször is panaszkodott amiatt, hogy nem kap információkat az operatív törzstől, amik alapján döntéseket hozhatna.

Az viszont biztos információ, hiszen magától a miniszterelnöktől származik, hogy vasárnap tetőzik majd a járvány Magyarországon, még szerencse hogy nem hétfőn, így nem fogja összezavarni az érettségizőket.

Szóval ha önönök sem értik, hogy mi folyik ebben az országban, ne magukban keressék a hibát.

Selmeci János jegyzete a 2020. május 1-jei Esti gyorsban hangzott el.