„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

MTA: Közös okosságra van szükség!

28/04/2020 17:51

| Szerző: Kubrádió

Egészség, vagy gazdaság? Durván fogalmazva ezt a kérdést kell most megválaszolniuk a politikusoknak, amikor a járványveszély kezelésének módjáról döntenek.

2020. április 28. Reggeli gyors/Reggeli személy 20.04.28. Oberfrank Ferenc
20:34
00:00

Kezdjük egy Indiából származó információval. Egy ottani vakcinagyártó nem akar tovább várni, elkezdi egy szer gyártását, ez lehet komoly szándék és lehet egy veszélyes blöff is. Oberfrank Ferenc, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ügyvezető igazgatója személy szerint drukkol az indiai kutatóknak, szerinte érthető, hogy rendkívüli helyzetben rendkívüli döntéseket kell hozni. Ám egy vakcináról nem elég bizonyítani, hogy hatékony, arra is kell tapasztalatot szerezni, hogy nem okoz egyéb bajt. Ezért tart a kifejlesztése hosszú ideig.

Visszatérve Magyarországra. Készítettek egy javaslatot a veszélyhelyzet kezelésére. Ennek egyik lényeges pontja, hogy tesztelni kell. De nem mindenkit, mert azt nem is lehetne. Kockázati csoportokra kell osztani a lakosságot, figyelembe kell venni a fertőzöttség területi arányát, továbbá azt, hogy vannak fertőzött, és fogékony emberek, valamint vannak már védettek is, akik átestek a fertőzésen. Egyébként azt is tudni kell, hogy aki átesett már rajta, az sem biztos, hogy védettséget szerzett. Továbbá az is kérdés még, hogy a védettség meddig tart.

A helyzet kezelésénél –nagyon leegyszerűsítve- azt kell eldönteni, hogy bizonyos számú embert feláldozhatnak-e egy ország vezetői a gazdaság érdekében. Egészség, vagy gazdaság? Ezek az érdekek most egymásnak feszülnek, valahol itt kell megtalálni a legokosabb megoldást. „Közös okosság kell! – fogalmazott Oberfrank Ferenc. Szerinte Magyarországon a társadalom már megértette, hogy mi történik, vannak eszközök is a járványveszély csökkentésére, a gazdaság is visszafogta magát és az emberek is. Anélkül, hogy hamis biztonságérzetet sugallna a kormány, elképzelhető az óvatos nyitás.

Az egyértelmű, hogy az egészségügyet meg kell erősíteni, nem csak a járvány miatt, hanem általában, különösen az emberi erőforrások oldaláról. Nem igazán értette eddig a kormányzat sem, hogy milyen állapotban van az ágazat, nem nagyon lehetett látni, hogy mi van az intézményekben. De ha csak a járványoknál maradunk: azok később is lesznek, és vannak történelmi példák arra, hogy sikerült már kivédeni hasonlókat, ha felkészültek rá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2020.04.27. 09:00
Műsorvezető: Dési János