„Klubrádió
Reggeli gyors

Szociológusok: Elegük lesz az embereknek nyárra

28/04/2020 15:27

| Szerző: Klubrádió

A félelem nagy úr, nem fog elszabadulni a pokol, ha enyhítenek a mozgási korlátozásokon. Bízni kellene az emberekben.

2020. április 28. Reggeli gyors - részlet 20.04.28. Szabó-Tóth Kinga
09:06
00:00

A többség józanul ítéli meg a vírus okozta helyzetet – alapvetően ez szűrhető le a Miskolci Egyemen készült kutatásból, amely még húsvét előtt készült. Az időpont azért fontos, mert elég gyorsan változik minden, ami a járványveszéllyel kapcsolatos. Az eredményeket Szabó-Tóth Kinga, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének igazgatója ismertette a Reggeli gyorsban.

Az összegyűjtött vélemények négy csoportba rendezhetők.

-Sorsszerűség
-Szélsőségesen pesszimista
-Szelekciós
-Tudományba vetett hit

Mint minden szokatlan helyzetben, most is megjelenik a sorsszerűség. Egyszerűen fogalmazva azt mondják sokan, hogy ez a Föld bosszúja. Megjelenik a fohászkodás olyanoknál is, akik eddig nem voltak különösebben vallásosak.

A pesszimisták persze ennek is csak a rossz oldalát látják. Hogy nem lehet leküzdeni a járványt, illetve követik majd újak, marad a rettegés, örökké.

Tapasztalható reálisabb félelem is, például attól, hogy mi lesz a gazdasággal, attól, hogy ez politika diktatúrához vezet, hogy a pártok nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Ugyanakkor optimizmus is, mert vannak, akik hatásosnak tartják a válságkezelést, úgy vélik, hogy például a távoktatásnak, az otthoni munkának hosszabb távon is megmaradhat a pozitív hatása. És az is pozitív, hogy kicsit lassult az élet. Arról nem is beszélve, hogy kialakultak a szolidaritás kisebb-nagyobb körei, a válaszadók 40 százaléka segít valakinek a környezetében.

A szelekciós csoportba tartozók úgy gondolják, hogy aki elkapja a betegséget, az elkapja, aki nem az nem. Miután a járvány bizonyos helyekre, csoportokra koncentrálódik, felerősödhet az az érzés, hogy „ez nem az én járványom”.

Szabó-Tóth Kinga szerint általában az mondható, hogy az emberek többsége körülbelül május végéig képes elviselni a korlátozásokat. A fiatalok már most is szeretnék élni a saját életüket. De –mint minden krízishelyzetnél- előjön a depresszió, a tartós lehangoltság egy idő után. Attól, hogy enyhítenek a korlátozásokon, még nem fog elszabadulni a pokol. A társadalom nagy része fegyelmezett, ráadásul van benne aggodalom és félelem is, ami nagy úr, és nagy fegyelmező erő.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2020.04.28.
Műsorvezető: Dési János