„Klubrádió
Reggeli gyors

Kötelező a maszk Budapesten. Miért most?

27/04/2020 13:06

| Szerző: Klubrádió

Mától a tömegközlekedés járművein csak maszkban lehet utazni, illetve, kendővel, sállal kell eltakarni az arcot. Ez a szabály a boltokban is.

2020. április 27. Reggeli gyors - részlet 20.04.27. Gy. Németh Erzsébet
04:29
00:00

Kérdés, hogy a főpolgármester miért éppen most hozta meg a rendeletet. A kendő, a sál, a sebészeti maszk ugyan nem nyújt igazi védelmet, de valamit segít, ezt eddig is lehetett tudni, vagyis hasonló szabályokat korábban is alkothattak volna.

Gy. Németh Erzsébet, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes azzal magyarázta az időpontot, hogy a jelek szerint a kormány a korlátozások enyhítésére készül. Ezért a fővárosnak tennie kellett valamit, valamilyen saját rendelkezést, plusz intézkedést kellett hoznia. Olyan megoldást kerestek, amely nem okoz terhet a budapestieknek, egy kendője, sálja biztosan mindenkinek van ott otthon. Maszkokat pedig a nagyobb közlekedési csomópontokban osztanak az utasoknak. A főváros 60.000 mosható, vasalható maszkot, ezen kívül politikai pártok is segítenek hasonló módon. Ezek az egyszerű megoldások köztudottan a környezetünkben lévő másik embert védik, de ha mindenki alkalmazza, lelassul a vírus terjedése.

Gy. Németh Erzsébet tapasztalatai szerint egyre többen viselnek maszkot Budapesten. Eddig csak kérték az embereket erre, most a főpolgármester rendeletet adott ki. A tömegközlekedés járműveire nem szabad maszk nélkül felszállni, ez könnyen ellenőrizhető. A boltokban már nehezebb lesz betartatni a szabályt, de a főpolgármester-helyettes bízik a fővárosiak megértésében. Megértik, hogy ez a döntés fontos és az ő érdeküket szolgálja.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.04.27. 06:00 
Műsorvezető: Szénási Sándor