„Klubrádió
Esti gyors

Szánalmas – Szénási Sándor jegyzete

29/04/2020 17:56

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Schmidt Mária vélhető elmeállapotára is kitér Szénási Sándor jegyzete, amelyben a Terror Háza igazgatójának a halott Rajk László ellen tett megjegyzéseit helyezi kontextusba.

2020. április 29. Esti gyors-részlet/Jegyzet, Szénási Sándor 2020.04.29.
02:23
00:00

Adott egy férfi, aki a Kádár-rendszer ellenében a legrizikósabb, és a legkilátástalanabbnak tűnő harcot, a totális ellenzékiséget választotta. Ami tett, annak tétje volt. A férfiről, aki egy éve halott, megjelent egy életinterjú-kötet, amiről Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója irt a Látószög blogban.

Ennek két tétele van. Az egyik állítás szerint a férfi, ifj. Rajk László, akinek az apja a sztálinista diktatúra egyik kiépítője és áldozata volt, visszaemlékezéseiben a Rákosi-rendszerről tapintatosan hallgat, a Kádár-rendszerrel szemben pedig megértő és visszafogott. A másik tétel szerint Rajk László elmeállapota komoly aggályokat vet fel, amikor egy totális diktatúra és a mostani, választott demokratikus rend között képtelen különbséget tenni.

A halottat Schmidt nyilván azért minősíti jelen időben orvosi esetnek, mert az Orbán- rezsimmel szemben kemény kritikát merészel megengedni magának, míg korábban ilyet, ugyebár, legalábbis az igazgató szerint, nem tett.

Ezzel sok dolog nincs, Rajk László valóságos életéről, viszonyulásairól mindent tudunk, de Schmidt Mária áldozatos, és kitartó antikommunista harcáról is sokat tudunk, ami azt illeti, többet is, mint kéne. Erről csak annyit: a harcot keményen, őszintén, és természetesen utólag vívja, tétje nincs, nem is volt soha.

Ami Rajknak a Kádár-rendszer iránti megértését illeti, azt a Rajk-butik működése, az állásvesztés, lakásának az elvétele, a rendőri megfigyelés és üldözés valószínűsítené, persze csak annak a szemében, akinek az elmeállapota komoly aggodalmakra adhat okot. Mindezen túl egyáltalán nem véletlen, hogy az utólagos, kamu ellenálló az igazi ellenzéket gyűlöli a legjobban, mert annak a valósága leplezi le őt a leginkább, teszi szánalmassá.

A két rezsim kritikájáról pedig csak annyit: a puha diktatúra a kemény variánstól halad egy felvilágosult változat felé, a fojtogatott demokrácia viszont épp abba az irányba tart, ahonnan a puha diktatúra jön. Nem ugyanaz. El tudom, képzelni, hogy valaki az utóbbit gyűlöli jobban, főleg, ha egész életében az emberi jogokért küzdött. A kommunisták nem hazudtak szabadságot, Orbán ma is ezt teszi.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. április 29-ei, szerdai adásában hangzott el.