„Klubrádió
Esti gyors

Alázatosan jelentem - Szénási Sándor jegyzete

22/04/2020 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Május harmadikára továbbra is negyedike következik, legalábbis a jelen állás szerint, tehát továbbra sem érthető, hogy miért olyan múlhatatlanul fontos fertőzésnek kitenni a pedagógusokat, de a gyerekeket is, akik, ha csak tízen is, de egy légtérben dolgoznak hosszú órákon át.

2020. április 22. Esti gyors-részlet (2020.04.22. Szénási Sándor jegyzete)
02:17
00:00
Maruzsa államtitkár levelet írt az általános iskolák igazgatóinak, amelyben tanárok jelentkezését kéri az irásbeli érettségit felügyelő pedagógusok tartaléklistájára. Ez több okból is "A" lista lehet pár napon belül, hiszen a középiskolai tanárok egy része idős, tehát veszélyeztetett korú, mások pedig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felhívását követve tüntető tartózkodást mutatnának a jeles esemény kapcsán. Az Operatív Törzs ugyanis azt állítja, hogy a járvány tetőzése május 3-ra esik, viszont az érettségi május 4-én kezdődik, mi a PDSZ szerint pont 24 órával van közelebb a tetőzéshez, mint kellene, bár mondjuk 5-e, vagy 14-e se éppen ideális időpont. A tanárok távolmaradását javasló nyilatkozatot Maruzsa államtitkár vörös riasztásként detektálta, és nem habozott nyomban lekommunistázni, illetve a PDSZ-t a Vörös Hadsereg Frakcióval azonositani.

Ettől persze még május harmadikára továbbra is negyedike következik, legalábbis a jelen állás szerint, tehát továbbra sem érthető, hogy miért olyan múlhatatlanul fontos fertőzésnek kitenni a pedagógusokat, de a gyerekeket is, akik, ha csak tízen is, de egy légtérben dolgoznak hosszú órákon át. A dolog amúgy is ezer sebből vérzik, ha például valaki beteg, vagy veszít egy évet, vagy ősszel ír, így viszont elmulasztja az egyetemi felvételit. A Szülői Hang már javasolta az augusztust, de a minisztérium konok fejéről minden visszapattan. Hogy egy igazán kommunista megfogalmazást használjunk, Maruzsa államtitkárék megfogadhatták, hogy No pasaran! azaz az ő korlátaikon senki nem tör át.

Ne hagyjunk réseket elvtársak, mert azokból lesz a rendszer falán a tátongó szakadék?

Szóval a fene érti. Ám Maruzsa már említett levelében azt is kéri, hogy az igazgatók küldjék el neki a tanárok nemleges válaszait is, és ez a mozzanat már nem hagy kételyeket, már nincs min értetlenkedni, minden világos, átlátható és persze rohantul ismerős.

Azt nem mindig tudjuk, hogy mit csinálnak, de azt nagyon is látjuk, hogy hogyan.

Szénási Sándor jegyzete a 2020. április 22-i Esti gyorsban hangzott el.