„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pedagógusszervezet: Botrányos kijelentéseket tett az államtitkár

20/03/2020 22:45

| Szerző: Klubrádió

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint Maruzsa Zoltán államtitkár felháborító kijelentést tett, amikor arról beszélt, hogy április 30-ig el kell készülniük a helyi tanterveknek, hiszen a tanároknak most úgyis több idejük van. Azt pedig disznóságnak nevezte, hogy miközben a pedagógustársadalom a koronavírus-járvány és a távoktatás miatt hátrébb lépett a NAT bírálatától, a kormány erővel átnyomná a szerinte „minősíthetetlen” alaptantervet.

2020. március 20. Megbeszéljük / részlet, Arató László (20.03.20.)
15:17
00:00

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár adott egy hosszú és tartalmas interjút az Inforádiónak a digitális munkarendről, ennek volt két, Arató László szerint botrányos kijelentése. Az egyik, hogy a Nemzeti alaptantervet, a NAT-ot természetesen be kell vezetni ősszel és ezzel együtt április 30-ig el kell készülniük a helyi tanterveknek. Azt állította, hogy ez azért is lehetséges, mert a tanároknak több idejük van.

Arató László azt mondta: a több időről annyit, hogy aki a tanítás új, koronavírus miatt szükségessé módját vált komolyan veszi, az napi 10-12 órát dolgozik. Mégpedig azért, mert egyszerre tanul egy virtuális önképző tanfolyamon és tanít. Aki azt állítja, több szabadidejük van, az vagy nagyon cinikus, vagy sejtelme sincs, hogy ha egy tanár ezt a munkát rendesen végzi, mennyi időt tölt vele. Ez felháborító kijelentés – fogalmazott a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

A NAT bevezetésévek kapcsolatban mondottak azért „disznóságok” szerinte, és nem tud mást mondani, mert volt egy nagy közfelháborodás, aki megszólalt, az egyetemek, az akadémia, mindenki rossznak tartja, a tantervet, magyarból egyértelműen „borzalmas”. De most, hogy az iskolákat be kellett zárni a járvány miatt, a tisztességes magyartanárok mintegy moratóriumot hirdettek a NAT-kérdésre, mert most tanítani kell, vannak sürgősebb problémák is. Ezt a fajta visszakozást a NAT bírálatától arra használja fel a kormányzat, hogy átnyomja a „minősíthetetlen” alaptantervet. A NAT bírálói hátrébb léptek, mert az élet ezt kívánja, és ezt használja ki Maruzsa Zoltán és a kormányzat, hogy keresztülverjék – hangsúlyozta.

Arató László az interjúban sokat beszélt arról, hogy milyenek a tanórák az interneten keresztül, hogy működik most az oktatás és mennyire lelkesek a diákok – hallgassák meg a fenti lejátszóra kattintva!

Megbeszéljük...
2020. március 20., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 


Erről a témáról és tanárok elbocsájtásáról kérdeztük az Esti gyorsban Szűcs Tamást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnökét. Azt a beszélgetést itt, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

2020. március 20. Esti gyors / részlet, Szűcs Tamás (20.03.20.)
03:22
00:00

 Itt pedig a PDSZ reagálását olvashatják Maruzsa Zoltán kijelentéseire: