„Klubrádió
Reggeli gyors

Őskáosz az oktatásban

17/03/2020 14:50

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn ugyan elindult a digitális oktatás, de nagyon eltérő színvonalon. Nem csupán napokra van szükség az átálláshoz –ahogy a kormánypropaganda mondja-, hanem jóval hosszabb időre.

2020. március 17. Reggeli gyors - részlet 20.03.17. Ercse Kriszta
05:52
00:00

Lenyűgözően vizsgázott a pedagógus-társadalom – mondja Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szóvivője. A koronavírus járvány miatt bezárták az iskolákat. Elindult hétfőn a digitális oktatás, bár nagyon kaotikusan, nagyon eltérő színvonalon. Az iskolák többségében nem voltak erre felkészülve. A kormány –szokás szerint- most sem egyeztetett senkivel, nem hagyott időt a helyzet alapos felmérésére, csak az erejét fitogtatja, miközben megnyugtató üzenetekre volna szüksége a szakmának.

Vannak olyan iskolák, amelyekben csak elő kellett venni a legkorszerűbb távoktatáshoz szükséges anyagokat. De vannak olyan tanárok is, akik írnak egy üzenetet a diákjaiknak, hogy a tankönyv hányadik oldalát magolják be. Ennyi a digitális oktatás. Lassan azért tisztul a kép, de ahhoz, hogy normálisan működjön minden, nem napokra, hanem talán hónapokra lenne szükség. Ercse Kriszta szerint most százötven év hátrányát kell hirtelen ledolgozni. Ez egy egészen fantasztikus evolúció.

Bizonyos dolgokat be kellene ismernie a kormánynak, és el is kellene mondania. Például azt, hogy az érettségi vizsgákat a szokásos időben biztosan nem lehet megtartani. Vagy azt, hogy az alternatív tanterveket napok alatt nem lehet elkészíteni. Végrehajthatatlan feladatokat nem kellene kiadni az iskoláknak. Konzultálni, beszélni kellene, hogy a lehető legjobb megoldást a pedagógusokkal közösen találják meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.03.17. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes