„Klubrádió
Esti gyors

Iskolák bezárása: Orbánék tudatlanságról árulkodó megjegyzéseket tettek

13/03/2020 20:21

| Szerző: Klubrádió

A kormány leegyszerűsítő, átgondolatlan és helyenként nem is valós elemeket hangoztató kommunikációval támogatta eddig az iskolák nyitva maradását, mondja a Civil Közoktatási Platform szóvivője. Ercse Kriszta örül annak, hogy a legfrissebb hírek szerint hétfőtől mégis bezárnak az oktatási intézmények, de nem tudják, mi lesz azután.

2020. március 13. Esti gyors / részlet, Ercse Kriszta (20.03.13.)
09:26
00:00

Ercse Kriszta, a Civil Közoktatási Platform szóvivője az Esti gyorsban azzal kezdte: néhány perce olvasta, hogy már a Fidesz is az iskolák bezárását javasolja az operatív törzsnek. (Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy minden parlamenti párt szerint az iskolák hétfői bezárása lenne a legjobb, a kormány 24 órán belül dönt.)

Ercse Kriszta úgy folytatta: az oktatás területén már megnyilvánult szervezetekhez hasonlóan úgy vélik, hogy átgondolatlan és leegyszerűsítő volt, ráadásul nem is valós, ahogy a kormány erről a kérdésről kommunikált. Az egy dolog, hogy a gyerekek nem veszélyeztetettek, de hordozhatják a vírust. Akiket érint a közoktatás, ők több mint egymillióan vannak, csak a pedagógustársadalom 170 ezer emberből áll és 45 százalékuk 50 év fölötti, nekik is kockázatos lenne az iskolák nyitva tartása, ahogy a szülőknek, nagyszülőknek is.

Szerinte az látszott a visszajelzésekből, hogy nem működik ez a központilag, körlevelekkel utasított oktatási élet Magyarországon. A kormány semmilyen más útmutatást, ajánlást nem adott az iskoláknak, csak azt, hogy ne zárjanak be. Nem tudják, mi az eljárás, ha fertőzött gyermek van, vagy akinek a családjában van koronavírusos, mi történjen a veszélyeztetett korú pedagógusokkal, bejöjjenek-e vagy sem, és így tovább.

Jó hír, hogy hétfőtől bezárhatnak, de mi lesz azután – tette fel a kérdést. Gondolkodtak-e az döntéshozók átállásról a távoktatásra, az online oktatás feltételeinek megteremtéséről? Természetesen elsősorban negatívumai vannak ennek a helyzetnek, de most, kényszerűségből belekóstolhatnak a 21. századi oktatásba – mondta Ercse Kriszta. Nemcsak digitális formában kell feltölteni a tananyagot az internetre, hanem a pedagógusoknak és a diákoknak is segíteni kell az eligazodásban ezeken a platformokon.

Szóba került, hogy fizetés nélküli szabadságra mennének a tanárok. A szakértő szerint a rossz az, hogy a miniszterelnök és Gulyás Gergely is informálatlanságról, tudatlanságról árulkodó megjegyezéseket tett, és nem tudják, hogy ennek a tájékozatlanság-e az oka, vagy valami egészen más. A friss hírben viszont már az volt, hogy a tanárok távolléti díjat kapnának, amely megegyezik a fizetésükkel, és ez is a jogszerű.

Az interjút a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2020. március 13., péntek 18:23
Műsorvezető: Gergely Zsófia