„Klubrádió
Esti gyors

Álomtitkárok – Szénási Sándor jegyzete

6/05/2020 18:52

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Az államtitkári fizetésemelés végképp az orbáni világ sötét titkai közé tartozik, amennyiben józan ésszel megmagyarázhatatlan: az államtitkárok lojalitását nem kell újra megvenni, az elméjük nem lett bútorozottabb, tehát drágább, a nép pedig nem feltétlenül szemléli gyönyörrel, hogy miközben a munkanélkülieknek nem jut valódi támogatás, a rendszer beszélő öltönyöket és kosztümöket fizet felül. Szénási Sándor jegyzete.

2020. május 06. Esti gyors-részlet/ Jegyzet, Szénási Sándor 2020.05.06.
02:37
00:00

Harmincöt százalékkal emelték meg az államtitkárok fizetését, amivel a kormány ismét bizonyságot tett kivételes politikai, szociális és, mondjuk úgy, humán vonatkozású képességeiről, rögtön azután, hogy a parlamenti képviselők jövedelmét is haladéktalanul megjavította.

Amúgy, mint annyi más esetben is, igazi hungarikumról van szó, hiszen a világban éppen most miniszterelnökök és miniszterek fizetését csökkentik, vagy éppen maguk mondanak le a pénz egy részéről, az üzleti életben meg nincs is más gyakorlat. Nem azért, mert például a Forma-1 igazgatói és ügyvezetői a karanténban pár hét alatt elbutultak volna, hanem mert ha a tegnapi teljesítmény ma nem létezik, miért létezne a tegnapi bér? A cégnél a fizetés husz százaléka ugrott, Chase Carey-é, a vezérigazgatóé is.

A másik különbség épp a teljesítményben mutatkozik, ami a Forma-1 esetében joggal használt fogalom, szemben egy mai magyar államtitkár működésével, aki a félhalott állam kómába taszított munkaerőállományában kétségtelenül mutat életjeleket, jön, megy, felszólal, lekommunistázza az ellenzéket, vagy csak simán beszél a szájával valamit, ám a teljesítmény szó vele kapcsolatban értelmezhetetlen valami. Eddig is az volt, ma meg különösen az.

A káoszkormányzás még ezt a semmit is leértékelte, negatív tartományba küldte, a fizetésemelés tehát végképp az orbáni világ sötét titkai közé tartozik, amennyiben józan ésszel megmagyarázhatatlan: az államtitkárok lojalitását nem kell újra megvenni, az elméjük nem lett bútorozottabb, tehát drágább, a nép pedig nem feltétlenül szemléli gyönyörrel, hogy miközben a munkanélkülieknek nem jut valódi támogatás, a rendszer beszélő öltönyöket és kosztümöket fizet felül.

Bár, munka mondjuk lenne. A 18 milliárdos mongóliai vakcinagyár építésének ügyében, és a Moldovának küldött százezer maszk és ötezer orvosi védőruhát tekintve, amiből itthon az orvosok vagy nem kapnak, vagy nem kapnak eleget, egy ilyen álomtitkár fellapozhatná az egészségügyi törvényt. Az ugyanis kötelezően előírja a munkavállaló védőfelszerelését, mondhatni hiány esetén azt a moldáv érdek elé helyezi. Az alaptörvény szintén.

A 35 százalékkal feljavított bérű egészségügyi államtitkár tehát kezdheti napi 8 órában hangosan és ritmusosan csapkodni az asztalt. A Forma-1-ben csak bólogatnának. Tud ez a nő.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. május 6-ai, szerdai adásában hangzott el.