„Klubrádió
Esti gyors

A magyar vír(t)us - Dési János jegyzete

20/04/2020 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Az azért látszik, hogy az emberélet túl sokat nem ér. Hupsz, a kórházból kitesszük a kedves beteget, lesz ami lesz. Meghalnak jópáran? Akkor annyit is érnek. Sok tízezer embert összeterelünk, pedig rengeteg más ötlet lenne az érettségi biztonságos megtartásra, de sebaj.

2020. április 20. Esti gyors-részlet (2020.04.20. Dési János jegyzete)
03:03
00:00
Mint azt a legfelsőbb helyről közölni méltóztattak a koronavírus járvány Magyarországon május 3-án a déli harangszóval egyidőben tetőzik. Értsd, nagyon sokan kapják el a betegséget, és így ők igen sok embernek adhatják tovább, akik megint még többnek, és így tovább.

A május 3-i időpont azért is ideális az efféle tetőzésre, mert az érettségik május negyedikén kezdődnek. Amikor összeterelnek 80 ezer fiatalt, a hozzájuk való tanárokat, szülőket stb., hogy aztán a következő napokban ők – tetőzés ide vagy oda – jelentős számú embert betegíthessenek még meg. Kis ügyességgel el lehet érni, hogy aki mondjuk a magyar érettségin megfertőződik az alma materében, az másnap egy másik iskolában tartott emelt szintű érettségin olyanokat is elérhessen, akik különben megúszták volna.

Remek terv. És különben is erősödnek azok a hangok, hogy a kemény magyar legény nem fél semmitől, mit neki egy kis vírus!

Itt jegyeznénk meg, hogy a magát családbarátnak nevező kormány miniszerelnöke (tudják, saját láb) a minap oda nyilatkozott, hogy egy-két gyerekkel otthon lenni az maga a dzsihád. Majd az oktatásért felelős kormányzati mameluk kijelentette, hogy az érettségi efféle megszervezését kritizáló pedagógus szakszervezet az olyan, mint a hírhedt terrorcsoport, a Vörös Hadsereg Frakció volt.

Vagyis a családbarát kormányzat szerint (tudják, saját láb) a gyerekek és az a velük foglalkozó pedagógusok egyszerű, kétkezi terroristák – tömeggyilkosok. Értjük persze, hogy csak afféle publicisztikai hasonlattal éltek, mert jobb nem jutott az eszükbe.

S miután látjuk, hogy kijelentéseiknek amúgy mekkora a valóságalapja, ezt sem kell túl komolyan venni. De azért jól mutatja a gondolkozás irányát. Itt mindenki ellenség, a többit meg ellopjuk.

S ha már itt folyik a dzsihádozás. Az azért látszik, hogy az emberélet túl sokat nem ér. Hupsz, a kórházból kitesszük a kedves beteget, lesz ami lesz. Meghalnak jópáran? Akkor annyit is érnek. Sok tízezer embert összeterelünk, pedig rengeteg más ötlet lenne az érettségi biztonságos megtartásra, de sebaj. Azért a mi szívünknek kedvesek még kapnak ma is pár milliárdot balatoni kikötőfejlesztésre, és ugyan egyáltalán nem biztos, hogy Kínából továbbra is oly sok mindent akarnak majd az elkövetkezendő évtizedekben szállítani, hogy szükség legyen a Budapest–Belgrád–Igori vasútvonalra, ez azért már Mészáros Lőrincnek oda lett ígérve. És tudjuk, Mészáros Lőrinc a fejedelmi zseb névadója. Hát így. Persze, ezt még egyszer tán vissza lehet csinálni a poszt-orbáni időkben

De, aki belehal az érettségi következményeibe – legyen fiatal vagy idős – azzal nincs mit kezdeni.

És igen, sok mindent nem tudunk ezzel vírussal kapcsolatban, mi a jó és mi nem. De egyet biztosan, abból, ha túl óvatosak vagyunk, nincs baj. Úgyhogy mindenkinek a maga helyén érdemes elgondolkoznia, mit vállal be most például ezért az érettségiért.

S „ne sírj, grófodnak lesz azért. Leánya, pénze, bora.”

Ha egy mód van rá, maradjanak otthon.

Dési János jegyzete a 2020. április 20-i Esti gyorsban hangzott el.