„Klubrádió
Esti gyors

SE: Sokan hajlandók a tesztre, hamarosan meglesz a fertőzöttek valós száma

4/05/2020 23:11

| Szerző: Klubrádió

Május végére nagyjából kiderül, hány koronavírusos van az országban, a Semmelweis Egyetem addig szeretné átadni a több más intézmény részvételével zajló tömeges tesztelés alaperedményeit. A reprezentatív vizsgálatba meghívott több mint 17 ezer fő körülbelül háromnegyede hajlandó alávetni magát a tesztelésnek, ami magas aránynak számít – mondta Vokó Zoltán epidemiológus, a Semmelweis Egyetem munkatársa. Szerinte az már a mostani adatok alapján is látszik, hogy a indokolt a koronavírus terjedése ellen hozott korlátozó intézkedéseket lazítása, de az is, hogy a teszteléssel a nagy országos vizsgálat után sem lehet leállni.

2020. május 04. Esti gyors-részlet/Interjú, Vokó Zoltán 2020.05.04.
06:22
00:00

Két hét múlva befejeződik a tesztelés, és május végére már alapadatokat is szeretnének szolgáltatni a vizsgálat eredményéről – mondta Vokó Zoltán epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központjának igazgatója a koronavírus országos elterjedtségét felmérő kutatásról.

Az egyetem még április 26-án közölte, hogy vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával négy hazai orvosképző reprezentatív minta alapján átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány magyarországi kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

A vizsgálatban nem önként jelentkezés, hanem meghívás után lehet részt venni, a bevont személyek körét a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján határozzák meg, hogy megfelelően reprezentálják az ország lakosságát.

Koronavírus - Országos szűrővizsgálat-sorozatba kezdtek a h
 
 Mintát vesznek egy nő szájüregéből a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetének munkatársai Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Házban kialakított mintavételi állomáson 2020. május 4-én. A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban négy egyetem - a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem - vesz részt. A programba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva, ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 
 

Ugyan még csak pár napja indult a vizsgálat, de már látszik, hogy az előzetes közvélemény-kutatás alapján kalkulált 70 százalék fölötti részvételi arányt sikerül elérni. Ez azt jelenti, hogy a 17 778 fős listán szereplő meghívott közül várhatóan több mint 11 200 fő fog közreműködni, ami magas részvételi aránynak számít, de nyilván minél többen mennek el a tesztre, annál megbízhatóbb lesz a becslés.

A vizsgálat eredményei az eddiginél pontosabb képet adnak majd arról, hogy az ország a járvány melyik szakaszánál tart, de ettől még nem lehet abbahagyni a további teszteléseket – hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben teljesen indokolható a kórokozó terjedése ellen hozott korlátozásokat lazító intézkedések szelektív alkalmazása, hiszen a nyilvántartott fertőzések jó részét nem a vírus egyszerű közösségi terjedése okozta, hanem intézményeken belüli átadás. Ha tehát a korlátozások könnyítése kontrolláltan, szorosan monitorozva történik, hogy ne robbanhasson be a járvány – amitől jelenleg nagyon messze vagyunk – akkor van létjogosultsága a könnyítéseknek. Annál is inkább mert a korlátozásoknak, maguknak is súlyos következményei vannak – mondta Vokó Zoltán, a Semmelweis Egyetem elemzési központjának igazgatója.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Vokó Zoltánnal
2020. május 4., hétfő 18.35
riporter: Dési János