„Klubrádió
Esti gyors

A vésztartalék vésztartalékának jó lesz

19/05/2020 06:47

| Szerző: Klubrádió

A járvány arról ismerszik meg, hogy nincs elég szakember és eszköz az ellátásra. Kaptak olyan lélegzést segítő eszközöket kórházak, amelyek oda nem valók, csak otthoni használatra.

2020. május 18. Esti gyors - részlet 20.05.18. Svéd Tamás
04:51
00:00

Lehet, hogy a kormány közelében van, de a szakmában nincs olyan ember, aki meg tudná mondani, hogy hogyan állunk most lélegeztető gépekkel. Milyenből mennyi van? Terjednek olyan hírek, amelyek szerint használhatatlan eszközökkel van tele a padlás.

Az tény, hogy főleg klinikák intenzív osztályai kaptak olyan lélegzést segítő eszközöket, amelyek ott szinte semmit sem érnek. Otthoni használatra valók, horkoló, túlsúlyos, esetleg valamilyen tüdőbetegségben szenvedő embereknek, de arra teljességgel alkalmatlanok, hogy olyan betegeket lélegeztessenek velük, akiknél vírus okozott tüdőgyulladást. Lélegeztető gépnek nem nevezhetők. Erről Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára beszélt az Esti gyorsban.

Koronavírus - Betegeket ápolnak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórh
 
Lélegeztető gép
MTI/Kovács Tamás
 

 

Az eszközhiány nem magyar jelenség, járvány idején ez világszerte jellemző, csakúgy, mint a szakemberhiány. Ilyenkor szokatlan megoldásokat is igénybe kell venni, most is használnak az egészségügyben olyan védőruhát például, amilyet mezőgazdasági célra, permetezéshez gyártottak, vagy 3D-ben nyomtatnak maszkokat. Ha nagyon belobbanna a járvány és már minden klinikai használatra gyártott lélegeztető gép foglalt lenne, akkor ezek az otthoni eszközök is adnának valami segítséget, de ezeket úgy kell kezelni, mint a vésztartalék vésztartalékát  - jelentette ki Svéd Tamás. Most, hogy világszerte lecsengőben van a járvány, talán be lehet szerezni intenzív ellátásra szánt lélegeztető gépeket is, a többi eszközt pedig az idők folyamán fel lehet használni az otthoni ápolásban, tehát azok sem mennek föltétlenül kárba.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2020.05.18. 18:00 
Műsorvezető: Dési János