„Klubrádió
Reggeli gyors

Hol van az a 150 millió maszk, amiről a kormánypropaganda szól?

4/05/2020 07:36

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Kína ontja a maszkokat Magyarországra, közben a patikákban csak drágán lehet kapni. Fasiszta filozófiával magyarázzák Orbán politikáját. Nemzetközi lapszemle.

2020. május 04. Reggeli gyors - részlet 20.05.04. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:43
00:00

A kínai központi hírügynökség, a Xinhua is beszámol Szijjártó összefoglalójáról, azaz a hétvégi újabb kínai szállítmányok érkezéséről, aminek köszönhetően Magyarország készen áll a tömeges koronavírus fertőzés kezelésére. A hétvégén ugyanis újabb 7 járat 4.6 millió maszkot, 1.4 millió kesztyűt, 30 ezer tesztkészletet, 190 lélegeztető gépet és 8.2 tonna maszkalapanyagot szállítottak Budapestre a Kína-Magyarország légifolyosón. Megjegyezzük, Szijjártó április 27-i közléséből azt is megtudtuk: 86.247.290 maszkot kapott Magyarország a járvány kitörése óta. És ezen túlmenően újabb 62.500.150 szájmaszk beszerzéséről kötött szerződést a kormány. Csaknem 150 milliónál járunk. A közleményekből az is kiderült, hogy több mint 1 millió teszt-készletet is importáltunk és újabb 2 milllióra szerződtünk. Ehhez a 3 milliós teszt kontingenshez képest a járvány kitörése óta hazánkban mindösszesen csak valamivel több mint 80 ezer tesztet végeztek el. Szijjártónak a múlt hétfői bejegyzéséből az is kiderül, hogy 8.5 tonna maszk alapanyagot is szállított hazánknak Kína. (Április 25-én 2.5 millió maszkot jegyzett fel a külügyminiszter). 24-én 45 tonna egészségügyi felszerelést hoztak Malajziából. Mindez csak azért érdekes, mert a főváros segítség híján saját forrásaiból oszt maszkokat önkéntesek jóvoltából és a tesztelést is maga szervezi. Az átlagállampolgár pedig a patikában borsos összegekért vesz maszkot.

Ezért gyárt Orbán ellenségképeket

A Klaus Johannis román elnök és Orbán Viktor között kiéleződött vitát, ami Erdély autonómiájára vonatkozó, de a román szenátusban leszavazott jelentés felterjesztése miatt alakult ki köztük - a kanadai Hungarian Free Press Carl Schmitt fasiszta német filozófus gondolatával vezette fel. Utóbbi szerint időpocsékolás és a liberálisok szokása úgy politizálni, hogy közben tárgyalsz, civilizált vitát folytatsz és egyeztetsz. A politikai cselekedeteket a barát és ellenség közti küzdelemre kell redukálni. A cikk szerzője, Lázár György szerint Orbánra áll a Carl Schmitt-i mondás, és ezért is van szüksége az ellenségek gyártására.  Két héttel ezelőtt Donald Tusk volt a soros ellenség, most pedig Klaus Johannis. Az ügy előzménye, hogy Johannis úgy fogalmazott látva a szenátus elé került jelentést, hogy amíg a koronavírus járvánnyal küszködünk, addig a romániai SzocDem Párt oda akarja adni Erdélyt a magyaroknak. Ráadásul még magyarul is beszélt, Jó napot, SZDP – szólította meg a szocdemeket. Majd hozzátette: Orbán Viktor ígért valamit cserébe az egyezségért? Orbán megszólítva érezte magát és már pénteken reagált a Kossuth Rádióban: felveszi a kesztyűt ha kell, de nem javasolja, hogy az eléj dobott kesztyűért le kelljen hajolnia. Majd Szijjártó Péter is reagált Facebook videóüzenetben, emlékeztetve Johannist, hogy a magyarok mind rá szavaztak. A kanadai Free Press szerint ebből egyenesen következik, hogy Orbánék feltehetően megmondták, kire kell a magyaroknak szavazniuk és az is, hogy legközelebb is megmondják, kire nem kell. Ez utóbbi egy fenyegetéssel is felér, Johannisra nem fognak többé szavazni tehát a magyarok. Személyesen intézett támadás lenne ez Románia demokratikusan megválasztott elnöke ellen? Akinek ebben a helyzetben bocsánatot kellene kérnie, az Szijjártó – véli a cikk. Megjegyzi, ez már a negyedik elvérzett szavazás volt Erdély autonómiájáról, és ráadásul a szocdemek nem dőltek be a trükknek, és nem is szavazták meg. Johannis kirohanása talán túl szarkasztikus volt, az viszont bizonyos, hogy Orbán megosztó politikájával lehetetlen helyzetbe hozta az RMDSZ-t. Ha nem szakítanak Budapesttel, úgy eltűnhetnek a süllyesztőben, mint Szlovákiában az Orbán-féle kisebbségi párt.

Magyarország orosz szemmel

A NATO támogatását élvező amerikai csoport beismeri, nem érdekli, hogy Orbán nem tartja magát az úgynevezett nyugati értékekhez mindaddig, amíg Magyarország segít Oroszországot ellenségként fenntartani – írja az orosz kormány által támogatott Russia Today. Bryan MacDonald, a szerző, aki 2014-ig – többek között - az Irish Independent lapnál dolgozott, a szokásos toposzzal kezdi: hiába hirdeti a NATO, hogy a demokratikus értékrend letéteményese, valójában csak az vezérli, hogy fenntartson egy ellenségképet, ez az ellenség pedig Oroszország, és hogy fegyveres erejét kitolja egészen az orosz határig. Az oroszok szemében pedig a NATO nem más, mint Amerika geopolitikai érdekeinek a kiszolgálója, aminek célja katonai üzletek nyélbeütése. A NATO ezen narratíváját támogatja az Atlanti Tanács, a Magyar-Amerikai Koalíció, a Magyar Kezdeményezések Alapítványa és CEPA. Utóbbi, a Varsó és Washington támogatásával létrehozott Center for European Policy Analysis agytröszt tagjai közé felvették a múlt héten a Budapest érdekeit mindig megvédő Kurt Volkert (aki Trump ukrán ügyekben illetékes külön megbízottja volt, mindaddig, amíg az impeachment során lapátra nem került). Volker legutóbbi nyilatkozatában védelmébe vette Orbán Viktort, az őt ért uniós és amerikai támadások miatt, s szerinte itt az ideje, hogy elismerjék, a magyar kormány mindig Amerika oldalán állt, és ez fontosabb minden emelkedett retorikánál.  Emellett a cikk azt is állítja, hogy a CEPA magyar kormányzati pénzügyi támogatást is élvez, amit a volt nagykövet, Szemerkényi Réka is jól tud.

Göncz Árpádra (nem) emlékezve

A brit New Statesman magazinból megtudjuk, hogy a londoni magyar nagykövetség Facebook oldalára kitett egy Göncz Árpád idézetet köztársasági elnökké választása 30. évfordulójának emlékére. Néhány óra elteltével a posztot törölték. Véletlenül? Vagy nem?

 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu

Reggeli gyors
2020.05.04. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit