„Klubrádió
Vény nélkül

Miben mások az allergia és a COVID-19 megbetegedés tünetei?

25/04/2020 18:50

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

A tavasz beköszöntével az allergiaszezon is elindult, így egyre többen tapasztalhatnak kellemetlen allergiás tüneteket. A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a COVID-19 megbetegedés tüneteitől.

2020. április 20. Vény nélkül (2020. április 20., hétfő 14:00)
24:14
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
Az allergia leggyakoribb formája, az allergiás rhitinis (szénanátha), melynek hátterében valamilyen belélegzett allergénnel szemben alakul ki túlérzékenységi reakció. A szénanátha jellegzetes tünetei az orrviszketés, tüsszögés, vizes orrfolyás, bedugult orr, torok- és szemviszketés. A kiváltó ok többnyire valamilyen virágpor/pollen, így sok esetben szezonhoz köthető a tünetek megjelenése. Kora tavasszal például a virágzó fák okozhatnak panaszokat, a Magyarországon is sok embert érintő parlagfű pedig augusztusban virágzik. Vannak egész évben panaszokat okozó allergének, melyek közül az egyik leggyakoribb a háziporatka által kiváltott allergiás rhinits - hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Dr. Müller Veronika
 
Dr. Müller Veronika
Fotó: Attila Kovacs
 

Dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója szerint fontos különbség, hogy valakinek van ismert allergiája, vagy nincs. Aki gyakorló allergiás, szénanáthás, az ismeri a saját tüneteit, tudja milyen terápiák segítenek neki, amiket időben alkalmazva várhatóan 1-2 napon belül javulni fognak a tünetei. Ha valakinek új allergiás tünetei vannak, vagy nem tudja magáról, hogy szénanáthája van, akkor fontos, hogy felismerje ezek tüneteit. Mik lehetnek ezek? Tüsszögés, orr-, szem-, torok viszketés, orrfolyás, a klasszikus tünetek különféle mértékben jelentkezhetnek. Ha ezeket észleli valaki, ne ijedjen meg, hanem első lépcsőben próbáljon valamilyen vény nélkül kapható allergia gyógyszert venni a gyógyszertárban. A vény nélkül kapható készítmények a gyógyszertárban történő konzultáció után legtöbb esetben lényegében semmilyen mellékhatással nem járnak, vagy csak nagyon enyhékkel. Ettől függetlenül mindenképpen tájékozódjunk a tünetekről.

Minden olyan behatás és betegség, ami rontja a nyálkahártya védekezőképességét, az fokozott rizikót jelent a vírusfertőzésre, ezért is fontos, hogy aki ismeri az allergiás tüneteit, ne hagyja elhatalmasodni őket, hanem kezelje megfelelően. Akinek vényköteles gyógyszerre van szüksége, az e-recept formájában ki tudja váltani. Ha jól kezeli a tüneteket, akkor a vírussal szembeni fogékonyság is csökkenthető. Önmagában a kezelés nem fokozza a rizikót, az sokkal veszélyesebb, ha valakinek nem beállított betegsége van - figyelmeztet Müller Veronika. Az asztma, vagy a COPD betegeknél az a legfontosabb, hogy jól beállított terápia mellett tünetmentesek legyenek, így van a legkisebb rizikójuk arra, hogy ha elkapnak egy akármilyen légúti fertőzést - koronavírust, influenzát -, jól felkészült legyen a szervezetük arra, hogy ne két problémát kelljen egyszerre menedzselni.

A cisztás fibrózissal élő betegek eleve ki vannak téve annak, hogy a tüdejükben fertőzések, gyulladások alakuljanak ki. Azokban az esetekben, ahol immunszupresszív kezelést alkalmaznak, ott ez a bizonyos “citokinvihar”, ami az új típusú koronavírusnak bizonyos stádiumában előforduló jelenség, ott ez náluk enyhébb formában jelenhet meg. Ezzel az összefüggéssel viszont óvatosan kell bánni, mivel még nincs megfelelő mennyiségű és minőségű adat a világban, hogy bizonyos csoportokra érvényes megállapításokat fogalmazzunk meg.

A megfelelő higiénia, a tünetek figyelése - láz, köhögés, szag-és ízérzékelés elvesztése - mindenkinél nagyon fontos és ajánlott, a tünetek együttállásakor mindenképp kérjünk orvosi segítséget. Az íz-és szagvesztés ugyan allergiánál is előfordulhat, viszont lassan alakul ki, míg előbbi esetben hirtelennek tűnik ezek elvesztése. Müller Veronika arra is felhívta a figyelmet, hogy aki teljesen egyedül van otthon, és keveset mozog emberek között, annál nagyon alacsony az esélye, hogy koronavírussal van a dolga, és nem allergiával, érdemes ezét helyén kezelni a tüneteket.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján a nem fertőzött tüdőbetegeknek továbbra is segítenek, de érdemes telefonon tájékozódni a szakrendelések miatt. Csak úgy bemenni egyáltalán nem lehet, mindig előjegyzési rendszerben történik a krónikus betegek ellátása. A jól beállított terápiásoknak az javasolt, ha nincs gond, várják meg a járvány végét, akinek viszont panasza, problémája van, telefonáljon, és ez alapján eldöntik, van-e szükség személyes konzultációra. Akik belépnek az intézménybe, számoljanak vele, hogy a beléptetés az elővigyázatosság miatt több időt vesz igénybe, de akinek szüksége van rá, megkapja a tüdőgyógyászati kezeléseket - zárja Müller Veronika.

Vény nélkül
2020. április 20. hétfő 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória