„Köszönjük,
Esti gyors

Ez nem a szokásos gazdasági válság

25/03/2020 09:47

| Szerző: Klubrádió

Nagyon nehéz most előre jelezni, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, de akár 20 százalékos visszaesésre is számítani kell a járványveszély miatt.

2020. március 24. Esti gyors - részlet 20.03.24. Karsai Gábor
06:31
00:00

Az első negyedévben még volt némi növekedés a magyar gazdaságban, de a másodikban leáll a turizmus, a szórakoztató ipar, az autógyártás, ez pedig durva visszaesést jelenthet, akár 20 százalékost is. A GKI két prognózist készített, mondta el Karsai Gábor vezérigazgató-helyettes. Az optimistább szerint, amelyben a járvány gyorsabb lecsengésére számítanak, már a harmadik negyedévben beindul a gépezet. Ebben az esetben az egész évre várható visszaesés 3 százalék körül lesz. A pesszimistább változat szerint ez lehet 7 százalék is.

A Magyar Nemzeti Bank közben 2020-ban is növekedésre számít, ami teljesen irreálisnak tűnik e pillanatban. Ennek nem látszik az alapja. A Pénzügyminisztérium kommunikációja józanabb, ott komolyabb visszaesést is el tudnak képzelni. Fontos tényező lehet még, hogy a bankrendszer hogyan viseli a hitel-visszafizetési moratóriumot. Nos, Karsai Gábor szerint a pénzintézeteknek tavaly tekintélyes nyereségük volt, az MNB is mögöttük áll, így ezzel nem lesz különösebb probléma. Bár a lakosság nyilván nem most rohan hitelekért, hisz a nagyobb vásárlásait visszafogja.

Nőni fog viszont a munkanélküliség. A mostani 3,5 százalékról várhatóan 5-re, de akár 8-9 százalékra is. A helyzetet súlyosbítja, hogy külföldről is sokan kényszerülhetnek haza, mert hiszen ott is baj van, és feltehetően először a vendégmunkásokat engedik el.

Karsai Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem a szokásos lefolyású világgazdasági válság, hanem más természetű. Aki túléli, annak komoly lehetőségei lesznek. Így minden lépés, amit a kormány, vagy például az MNB tesz a túlélés érdekében, az hasznos.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Esti gyors
2020.03.24. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván