„Klubrádió
Reggeli gyors

Ürge-Vorsatz Diána: Tanuljunk a koronavírus-járványból!

18/03/2020 14:34

| Szerző: Klubrádió

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató szerint a koronavírus-járványnál nagyon hasonló a minta, mint a klímaváltozásnál. Ha korábban léptek volna az országok, gazdasági áldozatokat hoznak, jobb lenne a helyzet.

2020. március 18. Reggeli gyors / részlet, Ürge-Vorsatz Diána (20.03.18.)
05:39
00:00

Ürge-Vorsatz Diána szerint meg kell nézni, hogy mik a lehetőségek ebben a válságban (amelynek szerinte még csak az elején vagyunk), hogy ezekben mi ad lehetőséget hosszú távon egy okosabb világ felé tartó átrendeződésre.

A másik, amit kiemelt a CEU oktatója, hogy nagyon hasonló a minta, amelyet a koronavírus okozta válságnál látunk, mint az egész klímaváltozással kapcsolatban. Ha időben, akár csak pár héttel hamarabb léptek volna az országok, és áldozatokat hoznak, akkor nagyságrendekkel lehetett volna csökkenteni a válságot. Tény, komoly gazdasági áldozatokat kellett volna hozni, de ugyanazokat az intézkedéseket most is be kell vezetni, csak eleinte nem akarták ezt a döntéshozók a gazdaság védelmében. Szerinte ugyanez a helyzet az éghajlatváltozással és az ökológiai krízissel kapcsolatban is: ha most meglépnénk kellemetlennek tűnő, de igazából nem is feltétlenül kellemetlen változásokat, sokkal nagyobb katasztrófát tudnánk megelőzni. Tanuljunk a koronavírus-járványból, hogy ha ezt elmulasztottuk, akkor legalább hosszabb távon értsük meg, mennyire fontos a megelőzés – hangsúlyozta Ürge-Vorsatz Diána.

Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre megjegyezte: ha a fenyegető katasztrófa előtt hoztak volna gazdasági korlátozásokat politikusok, abba belebukhattak volna, márpedig ők azt nem szeretik. Ürge-Vorsatz Diána erre azt mondta, a politikai rendszerek négy évre optimalizálnak, ami nem alkalmas arra, hogy hosszú távú érdekeket nézzenek. Talán a fiatalok rájönnek arra, hogy ez hibás gazdasági és politikai rendszer, és nekik elemi érdekük, hogy valami mást vezessenek be. Azt is mondta: pici haladékot adott a bolygónak, hogy csökkent a károsanyag-kibocsátás a koronavírus miatt.

A beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják vissza.

Reggeli gyors
2020. március 18., szerda 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre