„Klubrádió
Reggeli gyors

Ne fogjuk a koronavírusra a fejlődés lassulását

3/03/2020 13:33

| Szerző: Klubrádió

Az igaz, hogy Kína beépült a nemzetközi értékláncokba, ha a vírus mondjuk Mongóliában jött volna elő, alig lenne hatása. De a fő gond nem a járvány, hanem egyfajta mentális fertőzés.

2020. március 03. Reggeli gyors - részlet 20.03.03. Inotai András
09:25
00:00

Az eddigi 2,9 százalékról 2,4-re vette vissza az idei globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését az OECD. Lehet, hogy még ennél is szerényebb lesz a végső szám, akár 1,5 százalékos csökkenés is elképzelhető. A hír már csak azért is kellemetlen, mert jó 10 éve elindult egy jelentős, fenntartott növekedés, amire a háború óta nem volt példa. Még az említett 2,4 százalék is része ennek a fenntartott növekedésnek. Persze vannak mindenféle veszélyek, mint a koronavírus, pénzpiaci megingások, kereskedelmi összetűzések, politikai bizonytalanságok egyes országokban, de a lényeg nem itt keresendő, ezek kiszámíthatatlan dolgok.

Inotai András közgazdász professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális gazdaság lassulásában nagyon jelentősen benne van Kína lassulása. Ez az óriási ország -egyébként Németországhoz hasonlóan- exportorientált, tehát nem a belső fogyasztásra épít. Ez azt is jelenti, hogy teljesen beépült a nemzetközi értékláncokba. Az Európai Unióval együtt a világgazdaság majdnem 40 százalékát adja, ha még az Egyesült Államokat is ide vesszük, akkor már a felét, de nem lehet csupán a kereskedelmi forgalomra koncentrálni.

Ami a gazdaságban történik, abból azt a következtetést kell levonni, nincs értelmük a különutas megoldásoknak, ehhez még az USA is kevés, csakis az együttműködés vezethet sikerre. Bár kellemetlen következményekkel jár a koronavírus járvány, a vele érkező pánik is sokat rombol, de a mentális fertőzés az, ami igazán bajt okozhat. Az, hogy a vírus hatására felerősödhet a káros folyamat, ami egyébként évek óta tapasztalható, hogy az elzárkózás, a gyűlöletkeltés megbénítja az embereket, az egész társadalmat. Pedig a válságokat éppen hogy mozgósítással lehetne leküzdeni, vagy legalábbis enyhíteni. Ha káros pszichológiai hatásokat lehetne csökkenteni, akkor a gazdasági fejlődés továbbra is fenntartható lenne. De fejlődni csak együtt lehet – hangsúlyozta Inotai András közgazdász professzor.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.03.03. 06:00
Műsorvezető: Dési János