„Klubrádió
Reggeli gyors

Mit okoz a vírus a lelkünkben?

8/05/2020 11:44

| Szerző: Klubrádió

Rendkívüli stresszhelyzetbe kerül az ember a járvány miatt, hiszen megjelenhet a haláltól való félelem, a bezártság sem tesz jót, és jönnek az anyagi gondok is.

2020. május 08. Reggeli gyors - részlet 20.05.08. Unoka Zsolt
12:43
00:00

Hogyan változtatja meg a koronavírus-járvány, illetve az életvitel korlátozása az emberek lelki, mentális állapotát? Erre a kérdésre keresik a választ egy nemzetközi kutatás keretében, amelyben már mintegy 80 ország vesz részt. Rákérdeznek a testi, lelki tünetek megjelenésére, a szociális kapcsolatok változására, az izoláció, a bezártság hatására. A kutatásban részt vevő egyik magyar szakember, Unoka Zsolt pszichiáter, pszichoterapeuta, a Semmelweis Egyetem főorvosa beszélt a részletekről a Reggeli gyorsban.

Elmondta, hogy egy rendkívüli stresszhelyzetről van szó. Ott van a napi hírekben a halál. Ha nem is a sajátunktól, de egy idősebb hozzátartozónk halálától reálisan félhetünk. Izolálva vagyunk, nem találkozhatunk az ismerőseinkkel, barátainkkal. Elveszíthetjük a munkánkat, vagy csökkenhet, ideiglenesen elmaradhat a jövedelmünk.

koronavírus

Tűpontos képet persze nem adhat egy ilyen kutatás, hiszen szubjektív válaszokat lehet csak adni a kérdésekre, de most pontosan ez a lényeg. A mostani első szakaszban azt mérik fel, hogy a válaszadó hogyan érezte magát a járvány előtt, és mi változott ahhoz képest. Aztán fél-, majd egy év múlva ismét válaszokat kérnek majd. Így alakul ki a kép, amely annál jobban mutatja a valóságot, minél többen töltik ki a kérdőívet. Magyarországon már 5.000-nél többen tették ezt meg. A válaszadás 30-40 percet vesz igénybe, természetesen nevet nem kell megadni, és a kitöltés félbe szakítható. A kérdőív a coh-fit.com oldalon érhető el az interneten. Unoka Zsolt már csak azért is fontosnak tartja, hogy valaki szánjon erre egy fél órát, mert sok mindent megtudhat a saját mentális állapotáról, ha úgy tetszik, lelki tükörbe nézhet.

Különösen megviseli ez a stresszhelyzet azokat, akiknek egyébként is van valamilyen lelki problémájuk. A szorongó emberekben például felerősödik az érzés, az egyébként is agresszív személyeknél, még durvább jelek jönnek elő. A szakember hangsúlyozta, hogy a pszichiátriai ellátás szerencsére működik. Ha valaki tudja magáról, hogy beteg, vagy csak úgy érzi, akkor megkeresheti az ellátó intézményeket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.05.08. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert