„Klubrádió
Fülbevaló

Új ruha nélkül kevesebb vizet fogyasztunk

4/05/2020 19:01

| Szerző: Klubrádió

Milyen jogai vannak home office-ban tanuló gyermekinknek? Hogyan újíthatjuk meg ruhatárunkat új darabok beszerzése nélkül? Mire ügyeljünk a konyhai higiéniával kapcsolatban?  – Karanténtanácsok.

2020. április 28. Fülbevaló (2020. április 28., kedd 13:00)
46:35
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika Szerkesztők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika

A járvány hozta kényszerhelyzetben megnőtt gyermekeink digitális lábnyoma, az iskolák elrendelték az otthontanulást, és ez idáig lényegtelennek tűnő jogi kérdéseket is felvet.

Például kérhető-e egy gyerektől, hogy vegye videóra ahogyan az otthon teljesített testnevelésóra közben tornázik? Milyen kötelességei és jogai vannak gyermekinknek az úgynevezett home school idején? És mit tehetünk, egyáltalán mihez van jogunk, ha mégsem szeretnénk, hogy felkerüljön gyermekünkről egy effajta videó a világhálóra?

Ezzel kapcsolatban adott ki állásfoglalást a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, amelynek alapító elnökével, Edvi Péterrel beszélgettünk a Fülbevaló első részében. Az állásfoglalás a gyermekmentők saját tapasztalatai alapján készült el.

Koronavírus - Digitális tanrend
 
 Távoktatás/képrészlet Fotó: MTI/Illyés Tibor
 
 

Új ruhatár új ruha nélkül

Aztán arról volt szó, jó vagy rossz, hogy leálltak a nagy divatcégek? Bár több világmárka bejelentette, hogy csökkenti termelését, a ruházati boltok pedig bezártak, az emberek ezekben az időkben is szeretnék, ha frissülhetne a ruhatáruk. Arra kerestük a választ, hogyan alakíthatjuk át gardróbunkat vásárlás nélkül. Ehhez Mengyán Eszter blogger, stílustanácsadót kérdeztük, aki beavatott apró trükkjeibe, elmondta, hogyan újíthatjuk meg, tehetjük stílusossá megjelenésünket meglévő ruháinkkal is.

A témához kapcsolódik, hogy sokak szerint a koronavírus-járvány elszabadulása társadalmunk mértéktelen fogyasztásának és túltermelésének egyik közvetett eredménye, és ide tartozik a ruhaipar természeti erőforrásokat pazarló működése is. Egyetlen pamutpóló előállításhoz ugyanis 2720 liter édesvízre van szükség, ami egy átlagos ember számára nagyjából 900 napra elegendő ivóvíz lenne. Kevesebb, megfontoltabb vásárlással tehát a ruhaboltban is tehetünk a környezetért.

 
Forrás: dostigla/Pixabay
 

Konyhai higiénia járványhelyzetben

Végül a járványhelyzetben érvényes, konyhai higiéniáról szóló kiadványról beszélgettünk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság és a TÉT Platform által összeállított tájékoztató címe Konyhai higiéniai és élelmiszer biztonsági útmutató humán járványügyi veszélyhelyzet idején.

A lakosság számára elérhető füzet célja, hogy a komplex, megbízható információkon alapuló anyaga segítségével a laikus fogyasztó a bevásárlástól kezdve, a zöldségpucolás helyes technikáján vagy a kávéfőző tisztításán át a háziállat tartásig felmerülő higiéniás kérdéseire is könnyen választ találhasson.

A TÉT Platform vezetője, Antal Emese, dietetikus, szociológus mesélt új koprodukcióban létrejött kiadványukról, amely szerinte komoly segítség lehet a járvány leküzdése elleni harcban is.

A 2006-óta működő TÉT Platform nevű weboldal küldetése, hogy meghatározó véleményformáló és információs központ legyen Magyarországon a táplálkozás, életmód és testmozgás területén. A munkát a hivatalos szervek mellett, tudósok, civil szervezetek és élelmiszeripari vállalatok segítik.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Fülbevaló
2020. április 28., kedd 13:00
Műsorvezető: Kovács M. Veronika