„Klubrádió
Fülbevaló

Távsegítség betegeknek – új magyar fejlesztés

11/04/2020 08:00

| Szerző: Klubrádió

Sajnos a jó idő beköszöntével is velünk van a vírus, az életünket továbbra is a járvány miatt meghozott szigorú óvintézkedések határozzák meg. Mostanában még orvoshoz sem egyszerű eljutnunk. A Fülbevalóban szó volt egy magyar orvosi fejlesztésről, amely a távolból segít a betegeknek, valamint egy  olyan kórról is, amely a fiatal nők jelentős százalékát érinti.

2020. április 07. Fülbevaló (2020. április 07., kedd 13:00)
40:28
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika Szerkesztők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika
Ki és mi nyugtathatja meg a betegeket, ha bőrelválozást találnak magukon és nem tudják azonnal szakorvosnak megmutatni? Mit tehet az anya, akinek fogalma sincs arról, hogy a gyereke kiütései mitől keletkeztek?

Ezekre a problémára találtak megoldást a Semmelweis Egyetem orvosai, akik egy informatikai céggel karöltve, elsőként fejlesztettek ki bőrgyógyászati távdiagnosztikát lehetővé tévő alkalmazást. A Fülbevalóban a magyar újításról, valamint arról is szó esett, hogyan óvjuk a sok kézmosástól szárazzá vált kezünket.

Egy másik egészségügyi témáról is beszélgettünk: az endometriózisról, arról a termékeny életkorban lévő nőket érintő és komoly fájdalmakkal együtt járó kórképről, mely a becsült adatok alapján a gyengébbik nem tizedét érinti, és a meddőség egyik gyakori kiváltóoka is lehet.

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány egyetlen hazai közhasznú civil szervezetként felvállalta a betegséggel érintettek támogatását és az endometriózissal kapcsolatos széleskörű ismeretterjesztést. A márciusi Endometriózis Világnap apropóján pályázatot hirdettek. Hogy ezen kik, milyen formában vehetnek részt, a kiderült a beszélgetésből.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Fülbevaló
2020. 04. 07., kedd 13.00
Szerkesztő-műsorvezető: Kovács. M. Veronika