„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Benzines robbanó csirke, ismeretlen körfűrész – jönnek a karanténbalesetek

4/05/2020 17:19

| Szerző: Klubrádió

A bezártság, az unalom, sokakat új elfoglaltságok kipróbálásra késztet. Vannak, akik most érzik elérkezettnek az időt, hogy életükben először elkezdjenek barkácsolni, főzni vagy megpróbálkozzanak számukra idáig ismeretlen tevékenységekkel. Miközben nem is gondolják, hogy ezek a hétköznapi foglalatosságok mennyi, elsőre nem is szembetűnő veszélyt rejtenek magukban. A karantén időszaka óta számottevő mértékben megszaporodtak az otthoni balesetek.

2020. április 27. Vesztegzár/ részlet, Dr. Bende Balázs (20.04.27.)
09:25
00:00

Az elmúlt hetekben megszaporodtak a különféle háztartási balesetek, melyek nagy része abból adódik, hogy az emberek olyan tevékenységekbe fognak bele, amit korábban nem végeztek és mindenféle rutin, vagy tanulás nélkül próbálnak otthon barkácsolni, grillezni, bográcsozni, háztartási munkákat végezni.

Amikor valaki nem méri fel kellőképpen a képességeit, és olyan dologba kezd bele, ami meghaladja tudását vagy éppen aktuális felkészültségét, akkor triviálisnak tűnő dolgok is meglepő sérüléseket okozhatnak – mondta Dr. Bende Balázs plasztikai sebész, a Szegedi Tudományegyetem orvosa.

Alapvető ismeretek hiánya

A mostani helyzetben például megszaporodtak azok a balesetek, amelyek azért következnek be, mert sokan azt sem tudják, hogyha üvegedénybe forró folyadékot öntenek, az a hő hatására szétreped vagy szétdurran.

Emellett nagy számban fordulnak elő a főzésből eredő sérülések. A jó idővel beköszöntő grillszezon is tipikus baleseteket hoz magával, bár ez nem csak a mostani évről mondható el, a szabadtéri sütögetés minden esztendőben veszélyesnek látszik azokra, akik nincsenek tisztában a grillezés szabályaival. A fő probléma a gyújtófolyadékok rendellenes használata, ami komoly égési sérüléseket okozhat. Vannak olyanok, akik benzinnel vagy dízellel próbálkoznak, de ez nem jó ötlet, mert az üzemanyagnak való folyadékok gőze könnyen berobban.

Az is gyakran előfordul, hogy idős emberek próbálnak megemelni 30-40 literes bográcsokat vagy fazekakat, majd öntik magukra véletlenül annak forró tartalmát. A kollégák rendszeresen megosztják egymás között tapasztalataikat, a traumatológiai osztályon dolgozók is hasonló esetekről számolnak be – jegyezte meg az orvos.

Szándékos bántalmazásból is több van

Az emberek a bezártság alatt nekifogtak barkácsolni, és nem is gondolják, hogy egy egyszerűnek tűnő szerelésből milyen komoly sérülések lehetnek. Legelterjedtebbek a körfűrészes és flexes balesetek, ezek súlyos esetben csonkoláshoz, az ujjak elvesztéséhez is vezethetnek – tette hozzá Bende Balázs.

Az ügyetlenségből vagy figyelmetlenségből bekövetkező balesetek mellett sajnos az otthoni bántalmazásból származó sérülések száma is magas. Az utóbbi időben megemelkedett a családon belüli, általában alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett erőszakos esetek száma, ami az orvos szerint a karantén következménye, Úgy véli, ha az emberek huzamosabb ideig össze vannak zárva, hamarabb vesztik el a türelmüket.

Figyelj oda és gondolkodj!

Közhelyesen hangzik, de a balesetek megelőzésének legfontosabb feltétele, hogy figyeljünk oda aktuális tevékenységünkre. Fontos az is, hogy mielőtt bárki bármibe is belekezd, mérje fel, saját képességeit és annak határait. Gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk, és mindig hallgassunk a józan eszünkre – tanácsolta az orvos.

A különféle közösségi médiában terjedő, gyakorlatilag mindent gyógyító házi praktikákkal kapcsolatban legyünk nagyon szkeptikusak, és csakis ellenőrzött, hiteles forrásnak higgyünk. Nagyanyáink praktikái régen valóban működtek, de azóta már sok minden megváltozott – mondta Bende Balázs.

Az égési sérülésre régen tejfölt tettek, mert akkoriban még nem voltak modern kötszerek a piacon. Az ilyen esetekben az akkori zsíros házi tejfölök megfelelő kötést, biológiai fedést biztosíthattak, napjainkra viszont már sokkal korszerűbb eljárások léteznek. Ráadásul a ma kapható bolti tejfölnek a legtöbb esetben eltérő az összetétele, zsírossága, mint a régi házi tejfölnek. A szupermarket polcáról leemelt tejterméket sebünkre kenve nagyszerűen megágyazunk a baktériumoknak – figyelmeztetett Bede Balázs.

A paradicsomos dunsztolással ugyanez a helyzet, a régóta kedvelt élelmiszer ugyanis egykor rendkívül savanyú volt. De az a paradicsom, amihez az üzletekben ma hozzájutunk, nemesített, édes változat, magas cukortartalmú fajta, és nincs meg benne az a savtartalom, ami ahhoz kellene, hogy az úgynevezett dunsztkötést elkészíthessük vele. A magas cukortartalom ráadásul eleve kedvező táptalaj a baktériumok számára.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú Bende Balázzsal
2020. április 27., hétfő 20:00
Műsorvezető: Sugár Ágnes