„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Lakatlan magyar szigetre költözött a járvány elől

19/04/2020 08:08

| Szerző: Klubrádió

Önkéntes karanténba vonult, és a Tisza-tó egy addig lakatlan szigetén él Ljasuk Dimitry a Szentpétervárról, azaz az egykori Leningrádból származó ökoaktivista, természetfilmes. Már gyermekkorában szerelmes lett a folyóba és annak lenyűgöző környezetébe.

2020. április 13. Vesztegzár/ részlet, Ljasuk Dimitry (20.04.13.)
12:37
00:00

Ljasuk Dimitry a Tisza-tavi szigeten él már több mint egy hónapja, ahová a koronavírus-járvány miatt költözött. A lakatlan földdarabon eredetileg ez év januárjában téli természetfilmet kezdett forgatni, és emiatt épített ideiglenes kunyhót. Filmjében fontos szerepe lett volna a hóesésnek, de mialatt a fehér tájra várakozott, az országban kitört a koronavírus-járvány.

Mivel szerette volna megóvni idős szeretteit a fertőzéstől, engedélyt kért a hatóságoktól arra, hogy a szigeten vonulhasson önkéntes karanténba. Amikor beköltözött, még nem sejtette, hogy nem csupán pár napra, hanem hosszú hetekre választott magának új otthont. Döntésének az is fontos előzménye, hogy a Tisza-tó környéke már gyermekkorában magával ragadta, amikor sok időt töltött arra, így a tájat úgy ismeri, akár a tenyerét.

Mostani lakhelyén nincs vezetékes víz, a meleget pedig csak egy kis kályha biztosítja. Áramot kizárólag kamerái akkumulátora és a munkavégzéséhez elengedhetetlen műszaki eszközei feltöltéséhez használ.

Remeteségében kialakított magának egy saját napirendet, napjai kezdetét napkeltéhez igazítja, napközben home office munkamódban dolgozik a laptopján. A néha arra tévedő horgászokkal messziről vált pár szót, de ezen a rövid és messzi találkozásokon kívül a külvilággal nincsen személyes kapcsolata.

Az idáig eltöltött négy hét alatt többféle szélsőséges időjárást megtapasztalt, emiatt többször elgondolkodott azon, hogy Tisza-tavi kunyhójából mégis vissza kellene térnie a fővárosba, a szigetről nézve luxus körülmények közé. Végül, a viszontagságok ellenére, mégis a maradást mellett döntött.

Elmondása szerint a mindennapi komfort hiánya zavaró, ennek ellenére ezen a helyen mégis megtalálta azt a nyugalmat, amire a nagyvárosban sosem lelt.

Az első hetekben inkább a helyzetet szokta, de azóta kisfilmet forgat a szigeten töltött napjairól, nomád életmódjáról, amellyel a fogyasztói társadalom hibáira, annak pazarló életmódjára, és a szemléletváltás szükségesére szeretné felhívni a figyelmet.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú Ljasuk Dimitryvel
2020.04.13., hétfő 16:00
Műsorvezető: Sugár Ágnes