„Klubrádió
Állatbarát

Egy erdő ára - egy kutya egészsége

2/02/2020 13:44

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Mennyi is egy erdő ára? Erre keresik a választ slammelő klímatudatos művészek - és tudósok.
Hogyan előzhető meg a kutyák komolyabb daganatos megbetegedése? Ezek az aktuális Állatbarát témái.

2020. január 31. Állatbarát (2020. január 31., péntek 14:00)
24:24
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
Egy erdő ára címmel tartják meg a Slam Akadémia 5. estjét február 16-án vasárnap, amelyen arra a kérdésre keresik a választ a résztvevők, hogy vajon a gazdasági növekedésből feltétlenül következik-e a klímaváltozás? Molnár Pétert, a Slam Akadémia alapítóját és házigazdáját kérdeztük a részletekről, aki elmondta, a klímakutatók és közgazdászok felkérése még folyamatban van. Azt szeretnék, ha lennének olyan résztvevők is, akik amellett érvelnek, hogy összeegyeztethető a gazdasági növekedés a klímaváltozás megállításával, és olyanok is, akik szerint nem, de ha mégis, akkor milyen módon. A szakemberek mellett a témára művészek és slammerek is reagálnak. Az Egy erdő ára című este a Művészek a klímatudatosságért nevű kezdeményezéssel együtt történő esemény, amelyet Áfra János és Závada Péter indított el.

Egy erdő ára
 
Egy erdő ára
 

Bár névsor még nincs, Molnár Péter annyit elárult, hogy ha szerencséjük lesz, Ürge-Vorsatz Diána klímakutató és Aszalós Réka erdőökológus is részt tud venni az eseményen. További fejleményekért érdemes figyelni az esemény Facebook oldalát.

Aszalós Réka egy korábbi műsorunkban is vendégünk volt - akkor videót is készítettünk vele.

A műsor második felében a kutyák daganatos megbetegedéseiről volt szó, amelyről azt hallani, hogy évről évre nő a diagnosztizált esetek száma.

Dr. Lévai Péter állatorvos szerint ennek sok oka lehet, egyrészről tovább élnek, jobbak az életkörülmények, a legtöbb daganatos betegség pedig idős korban jelentkezik. Másrészről a környezeti ártalmak is bele játszanak, de a leglényegesebb ok mégis az, hogy most már felfedezik a problémát, míg mondjuk 30 évvel ezelőtt nem foglalkoztak ezzel ennyire komolyan. Az állatorvoslás ezen a vonalon is a humángyógyászatból veszi át a legtöbb technológiát és kezelést, illetve észak-amerikai és nyugat-európai országoktól.

Az állatorvos elmondta, legtöbbször az emlődaganat, bőrdaganatok, illetve a nyiroksejtes daganat, limfóma fordul elő. Az emlődaganat például ivartalanítással kiküszöbölhető lenne a nőstény kutyáknál. Az állatorvos szerint, ha az első tüzelés előtt megtörténik, nagyon nagy eséllyel meg tudják előzni, valamint a harmadik tüzelésig is van ráhatása, azután viszont már nincs megelőző szerepe. Kan kutyáknál ivartalanítással a heredaganat előzhető meg, más daganattípusokra viszont nincs kedvező hatással. A környezeti ártalmak hatását nehezebben csökkenthetjük, de megfigyelhető, hogy a lakásban tartott állatoknál, ahol a lakásban dohányoznak, lényegesen gyakoribb a daganatos betegség kialakulása. Ahogy az embereknél, az állatoknál is a legfontosabb tényező, hogy időben észrevegyék.

Idősödő állatoknál Dr. Lévai Péter évente javasolja a szűrővizsgálatok elvégzését, amivel a tünetek jelentkezése előtt kimutatható a betegség. Mire tüneteket mutat, már nagyon előrehaladott stádiumban van, ekkor pedig már nagyon nehezen kezelhető. Ez egy általános szűrővizsgálat, amely keretében javasolt a fizikális vizsgálat elvégzése, tehát vérvétel, vizeletvizsgálat, hogy lássák, hogyan működnek a szervek, a mellkasba röntgennel, a hasba pedig ultrahanggal kell belenézni. Ez egy komplex vizsgálat, amivel a legtöbb dolgot felfedezik, hogy lássák, hogy itt meg itt baj van, és itt és itt kell tovább vizsgálódni.

bordói dog
 

Az állatorvos hozzátette, nagytestű kutyánál 5 éves kortól, kistestű kutyáknál 7-8 év fölött érdemes ezeket elvégezni, macskánál szintúgy. 10 éves kor fölött pedig szinte kötelező. A daganatos betegségek nagyon jól gyógyíthatóak a vesebetegséggel, májbetegséggel, vagy szívbetegséggel szemben, amelyeknél kicsi az esély, hogy gyógyítani tudják, a daganatos betegségek többségét viszont igen, ha időben megtalálják, és nem rosszindulatú. Utóbbi esetben az a feladat, hogy minél hosszabban minőségi életet biztosítsanak az állatnak. Az állatorvos hozzátette, rajtuk nincs az a kötelesség, hogy az állatot  lehető leghosszabban, bármilyen áron életben tartsák, hanem kizárólag addig, amíg az állat jól is érzi magát.

Dr. Lévai Péter hangsúlyozta, idősödő korban évente, idős korban félévente ha elvégzik a  vizsgálatokat, akkor időben fel tudják fedezni a daganatos betegségeket, minden más problémával együtt.

Állatbarát
2020. január 31. péntek 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória