„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Beletrafáltak – kétkezi munkák színészeknek járvány idején

30/03/2020 17:23

| Szerző: Klubrádió

A „színházban dolgozom, de máshoz is értek” nevű Facebook-csoport azért jött létre, hogy a koronavírus idején sokszor munka és bevétel nélkül maradó színházi szakemberek posztolni tudják, milyen más munkát vállalnának el. A csoport elindítójával, Lengyel Anna dramaturggal, fordítóval, színházi szakemberrel beszélgettünk. Majd Kerekes Viktória színésznő is megszólalt, aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy már talált is magának a csoport segítségével munkát.

2020. március 26. Vesztegzár/ részlet Lengyel Anna, Kerekes Viktória (20.03.26.)
21:21
00:00

Aktív ember, a decemberi,  színháztörvény elleni tüntetések szervezésében is főszerepet vállalt, aztán, amikor eldőlt, hogy a koronavírus-járvány miatt bezárnak a színházak, létrehozta a teátrumi dolgozók alternatív munkavállalását segítő Facebook-csoportot – vázolta az elmúlt pár hónapját Lengyel Anna dramaturg. A „színházban dolgozom, de máshoz is értek” nevű csoport jó ötletnek bizonyult, pár nap alatt több mint hatszáz tagja lett, így hamar látszott, hogy beletrafáltak az igényekbe – tette hozzá.

 
 Forrás: Facebook
 

A csoportba az kerülhet be, aki az elmúlt öt évben színházi munkakörökben tevékenykedett. Fontos, hogy nem csupán színészekről van szó, hanem bárkiről, aki az ehhez kapcsolódó szakmákban dolgozott és most az országos veszélyhelyzet miatt elvesztette a munkáját. Lengyel Anna tulajdonképpen két Facebook-csoportot működtet párhuzamosan, egyik, ahol a munkát keresők jelentkeznek, és egy másik, ahol a munkaadók.

Kerekes Viktória színésznő elmondta, mivel rengeteg dolog érdekli, rögtön talált lehetőséget, arra, hogy a színházi szünet elrendelése után is tovább dolgozzon. Bár a lehetőséget nem pont színészek számára ajánlották fel, mégis megpróbált jelentkezni egy hirdetésre, amelynek feladói egy csaknem teljesen felújított lakáshoz kerestek díszlettervezőt antik bútorok felújításához, úgynevezett patinázáshoz, mivel az addigi kivitelezővel egyáltalán nem voltak megelégedve.

 
Kerekes Viktória
Forás: orkenyszinhaz.hu
 

Igaz, nem ez a szakmája, mondta Kerekes Viktória, de lakásfelújítási tapasztalata bőven akad, ezért rögtön jelentkezett az állásra, amire azonban először nem kapott választ. Ekkor megkereste Horgas Péter díszlettervezőt, akinek átküldte a felhívást, és megkérdezte tőle, ismer-e valakit, aki megcsinálná vele ezt a munkát, ő pedig öt perc múlva visszaírt, hogy „én”.

Ezután sikerült megállapodniuk a tulajdonossal, Péter megcsinálta a beszerzést, és már több napja dolgoznak a lakáson, ami bár fárasztó, szinte mámoros munka a számukra. Nagy, komplikált feladat, sokféle anyaggal kell dolgozniuk, kimondottam szép kihívás – mondta a színésznő, aki szerint a legjobb az egészben, hogy évtizedek óta tisztelője Horgas Péternek, kedvelik egymást, de idáig nem volt alkalmuk sokat beszélgetni, most azonban végre ezt is bepótolják.

A csoportban látott még egy hirdetést, ami felkeltette a figyelmét. Egy elhanyagolt kert rendbetételéhez kerestek valakit. Mivel a közelben volt, elment megnézni a kisfiával, és rögtön elvállalta, tehát most a bútorfelújítás mellett kertészkedik is, amit szintén nagyon élvez.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár - veletek vagyunk
2020. március 26., csütörtök 20:00
műsorvezető: Sugár Ági
szerkesztő: Józsa Márta